Русия окончателно се отказа от сделката за зърно през Черно море Снимка: © Getty Images

Русия прекратява участието си в сделката за износ на зърно през Черно море. Това съобщи Кремъл в понеделник - часове преди да изтече крайният срок на споразумението.

То имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано от руската война в Украйна, да бъде изнесено безопасно през украинските пристанища в Черно море. Сделката беше постигната през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция и на няколко пъти беше удължавана, като последното подновяване на споразумението е с крайна дата 17 юли.

От месеци насам Москва твърди, че нейните условия по сделката не са изпълнени

"Всъщност черноморското споразумение от днес вече не е валидно. Частта, отнасяща се до Русия, досега не е изпълнена, така че действието му е прекратено", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Русия се оплаква, че пред нейния износ на зърно и торове има редица пречки, въпреки че те не са пряк обект на западните санкции.

"Веднага щом руската част от споразуменията бъде изпълнена, руската страна ще се върне към изпълнението на тази сделка", каза Песков.

Той уточни, че решението да не се подновява споразумението не е свързано с нощното нападение срещу Кримския мост, за което той обвини Украйна.

Последният кораб със зърно напусна Украйна в неделя. Руската война и блокадата на украинските пристанища доведоха до рязкото покачване на световните цени на зърното, тъй като и двете държави са сред най-големите износители на зърно в света.

Към момента по силата на черноморското споразумение Украйна е изнесла близо 33 млрд. кг царевица, пшеница и други зърнени култури. ООН казва, че то е помогнало на редица държави за намаляване на цените на храните с повече от 20% в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024