Никола Минчев е с Covid след КСНС, Кирил Петков и Лена Бориславова са в карантина Снимка: © Народно събрание

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителен тест за Covid-19 в понеделник. Това се е случило малко след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на „Дондуков“ 2, в което участваха всички държавни лидери.

Заседанието продължи над 5 часа и на него бяха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, лидерите на парламентарните групи, вицепремиерът Асен Василев, министрите на вътрешните работи - Бойко Рашков, и на отбраната - Стефан Янев, председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. Всички те са контактни лица.

Кирил Петков, началникът на кабинета му Лена Бориславова и Асен Василев се карантинираха сами заради положителната проба на Минчев. На 18 януари премиерът има планирано пътуване до Скопие за среща с новата власт в Северна Македония. Посещението на премиера в Скопие не се отменя, а се отлага, съобщиха пред БНТ от пресцентъра на Министерския съвет. Не е ясна новата дата.

Предстои столичната РЗИ да реши дали да карантинира всички участници в заседанието. Според заповед на здравния министър, за директен се счита контакт на 2 метра разстояние лице в лице за повече от 15 минути в рамките на 24 часа. Близък е контактът с потвърден случай на Covid-19 и прекарано време в затворено помещение за повече от 15 минути. Контактните се поставят под карантина за 10 дни.

За заразяването на Минчев (ПП) информира пресцентърът на парламента. Съобщението гласи, че след провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност той се е почувствал зле. Веднага си е направил тест, който е бил положителен за Covid.

От НС казват, че през следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно по електронен път - при спазване на приетите от Народното събрание правила.

Във вторник сутринта лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който също участваше в заседанието, заяви, че си е направил тест, закупен от аптека, който е отрицателен. По-късно възнамерява да се изследва и в лаборатория.

„Не виждам основание за карантиниране", каза той пред Нова ТВ. "Доколкото знам, всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината. Самият Минчев беше изключително коректен – през цялото време беше с маска”, подчерта Костадинов, като уточни, че самият той не е бил с маска по време на разговорите.

Възраждането на комедията

Междувременно положителен се оказа и тестът на председателя на Столичния Общински съвет Георги Георгиев. "Днес се почувствах зле и си направих PCR тест, който даде положителен резултат за ковид. Затова в следващите дни ще бъда под карантина и ще се лекувам", написа той във Facebook в понеделник. "Ваксиниран съм и се надявам да премина по-леко през вируса".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024