Снимка: © Народно събрание

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителен тест за Covid-19 в понеделник. Това се е случило малко след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на „Дондуков“ 2, в което участваха всички държавни лидери.

Заседанието продължи над 5 часа и на него бяха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, лидерите на парламентарните групи, вицепремиерът Асен Василев, министрите на вътрешните работи - Бойко Рашков, и на отбраната - Стефан Янев, председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. Всички те са контактни лица.

Кирил Петков, началникът на кабинета му Лена Бориславова и Асен Василев се карантинираха сами заради положителната проба на Минчев. На 18 януари премиерът има планирано пътуване до Скопие за среща с новата власт в Северна Македония. Посещението на премиера в Скопие не се отменя, а се отлага, съобщиха пред БНТ от пресцентъра на Министерския съвет. Не е ясна новата дата.

Предстои столичната РЗИ да реши дали да карантинира всички участници в заседанието. Според заповед на здравния министър, за директен се счита контакт на 2 метра разстояние лице в лице за повече от 15 минути в рамките на 24 часа. Близък е контактът с потвърден случай на Covid-19 и прекарано време в затворено помещение за повече от 15 минути. Контактните се поставят под карантина за 10 дни.

За заразяването на Минчев (ПП) информира пресцентърът на парламента. Съобщението гласи, че след провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност той се е почувствал зле. Веднага си е направил тест, който е бил положителен за Covid.

От НС казват, че през следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно по електронен път - при спазване на приетите от Народното събрание правила.

Във вторник сутринта лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който също участваше в заседанието, заяви, че си е направил тест, закупен от аптека, който е отрицателен. По-късно възнамерява да се изследва и в лаборатория.

„Не виждам основание за карантиниране", каза той пред Нова ТВ. "Доколкото знам, всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината. Самият Минчев беше изключително коректен – през цялото време беше с маска”, подчерта Костадинов, като уточни, че самият той не е бил с маска по време на разговорите.

Възраждането на комедията

Междувременно положителен се оказа и тестът на председателя на Столичния Общински съвет Георги Георгиев. "Днес се почувствах зле и си направих PCR тест, който даде положителен резултат за ковид. Затова в следващите дни ще бъда под карантина и ще се лекувам", написа той във Facebook в понеделник. "Ваксиниран съм и се надявам да премина по-леко през вируса".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова заплаши да затвори Руското посолство в София с ултиматум

Кирил Петков поиска тя да оттегли нотата си заради "необходимостта от диалог"

Нов трус в ИТН: Заместникът на Тошко Йорданов - Виктория Василева - напуска парламента

Василева ще се откаже от депутатския си мандат още преди края на 47 НС

Рашков защити решението за съкращаване на броя руски дипломати в България

Решението е обсъждано на няколко заседания, преди да влезе в сила

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ

Гърция харчи над 2% от своя БВП за разходи по националната отбрана

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът обвини кабинета в "паралелен механизъм" за вземане на решения

Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

ГЕРБ, ДПС и БСП помогнали за подписка със 110 000 гласа