Николай Денков пита кой управлява ГЕРБ – Делян Добрев или Бойко Борисов Снимка: © Screenshot

Темата „Лукойл“ отново стана повод за задочна размяна на остри реплики между премиера Николай Денков и депутата от ГЕРБ Делян Добрев, след като вторият обясни, че причината от ГЕРБ още да не са свалили правителството (в което партията участва), е "добрината на Бойко Борисов".

В отговор премиерът обясни от Брюксел, че му е било много интересно да чуе Делян Добрев, който говори и за евентуално правителство на ГЕРБ, ДПС и ДБ, и попита дали той е обсъдил с Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов, Владислав Панев идеите си. Това са лидерите на ДБ, като формацията е в коалиция с "Продължаваме промяната".

„Аз не съм чул те (ДБ) да искат да управляват с ДПС и ГЕРБ, това е единият въпрос. И вторият е кой взема решения в ГЕРБ – Делян Добрев или Бойко Борисов“, каза Денков.

„ДБ съм сигурен, че са го чули от телевизора, но очаквам тяхната реакция и, меко казано, не смятам, че ще срещне подкрепа“, допълни премиерът за казаното от Добрев.

Николай Денков направи и друг паралел - по думите му истинската опасност за членството на България в Шенген не идва от Австрия, Нидерландия или ЕК, а от българския парламент.

„Ние трябва да си свършим работата и в момента тя върви по план, върви много добре, но ако някой иска да преформатира управлението, да излезе от управлението и да не следва този план, това е истинският риск за Шенген в момента“, каза Денков.

Новият задочен разговор между Денков и Добрев дойде след поредното телевизионно участие на втория.

По Нова телевизия той отново обвини в корупция партньорите от „Продължаваме промяната“.

След като няколко пъти отклони отговора на въпроса защо тогава ГЕРБ не свали кабинета, Добрев обясни, че това е „от добрина, защото Бойко Борисов е много търпелив“.

„Всеки път им даваме още един шанс, от нас да мине, и затова са още на власт", заяви Добрев и предупреди, че скоро това може да се промени.

Според Добрев, „единственото стабилно и полезно правителство е ГЕРБ, ДПС и ДБ, без "Промяната", защото те са едни хора, които работят само за „Лукойл“ и за „Газпром“.

Депутатът от ГЕРБ продължи да настоява, че всеки, който не влезе в пленарна зала 2 дни преди изборите, работи за „Лукойл“ и подарява на руската частна компания по 73 стотинки за всеки литър гориво.

Така и не стана ясно от обясненията му защо за 12 години под управление на ГЕРБ, от рафинерията не са плащали никакви данъци в хазната и са работили на загуба от 1,8 млрд. лева, въпреки че през всичкото това време "Лукойл" е монополист на пазара на горива в България.

Добрев обясни, че щом бензинът тогава е бил 2 лева за литър, рафинерията може да е работила на загуба, но когато е 3,30 лв. за литър, нямало как да са на загуба.

Депутатът обаче пропусна ефекта върху цените на енергията и горивата след началото на войната в Украйна, а също и факта, че именно по време на управлението на ГЕРБ имаше протести срещу високите цени на горивата в България, а тарифите по колонките в страната не отразяваха тенденцията за поевтиняване на световните пазари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024