Снимка: © Булевард България

“Има тестове за всички училища, така че утре, ако има необходимата организация, могат да започнат да учат редовно,” каза министърът на образованието Николай Денков пред БНР. По думите му около 60% от всички ученици са подали заявка, че искат да бъдат тествани още утре, но връщането в училище ще бъде процес, който ще отнеме една-две седмици.

Очакванията на министъра са болшинството от учениците да е в клас преди Коледа. Според него е много важно след празниците да има осигурени тестове, за да може да продължи образователния процес. Той определи като ключова промяната на заповедта на здравното министерство, с която вече се изисква само едно тестване на учениците седмично.

“В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че през следващата седмица се очакват още няколкостотин хиляди теста, които би трябвало да стигнат за цялата система за следващата седмица”, каза Денков. Той наблегна на това, че решенията за ограничаване на присъствените занятия са на Министерството на здравеопазването, което изисква тестване по определени правила. Ролята на образователното министерство е да организира тестването.

Здравният министър съобщи, че над 46% от учителите са ваксинирани, докато зелен сертификат имат 12.5% от децата в гимназиалния етап.

Според данните на МОН процентът на положителните проби при децата до 4. клас е малък, но част от причината е, че те стоят по-затворени вкъщи. “Тепърва ще видим за по-големите какъв е процентът, но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме много рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години”, каза Денков. Той допълни, че след затварянето на училищата е отбелязан съществен спад.

“Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да се търсят решенията”. Министърът на образованието наблегна на това, че е важно неговото министерство и МЗ да работят съвместно. “Решенията не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация”, допълни той. Според него това представлява институционален проблем, който трябва да бъде променен.

Денков смята, че нарушенията в учебния материал могат да се наваксат. Няма как обаче да бъдат компенсирани пропуските по отношение на процесите по социализация на подрастващите. “Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започва с изпитването още в първата седмица”, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%