Николай Денков кани всички партии на общ разговор за кабинет с 2-ри мандат Снимка: © Булевард България

Акад. Николай Денков - бивш министър на образованието и настоящ депутат от ПП - ще бъде кандидат за премиер в проектокабинет на "Продължаваме промяната".

Информацията беше потвърдена официално от партията на пресконференция в четвъртък - ден след като номинираният от ГЕРБ проф. Николай Габровски не успя да събере мнозинство в Народното събрание за своя екип.

"Приех номинацията с идеята, че трябва да потърсим съгласие по най-важните теми за българското общество. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората", каза Денков.

Той ще изпрати покана до всички партии за обща среща в Народното събрание - този път без изключения. Акад. Денков настоя и за "няколко седмици" време, в което предварителните преговори по програмата да бъдат завършени.

Един от най-критичните проблеми ще е гласуването срещу ветото за Изборния кодекс. Всички от ПП признаха, че позицията на БСП в защита на хартиените бюлетини ще е сериозна спънка пред каквито и да е разговори за ново общо управление. Николай Денков все пак изрази надежда, че БСП може да бъде разубедена от собствения си законопроект в името на това да има редовно правителство през зимата.

Асен Василев постави четири основни теми, за които ще се търси съгласие - Шенген, еврозона, пакет за помощ на бизнеса и социален пакет.

"Не е нормално вторият да се опитва да управлява, защото няма достатъчно гласове. Но е абсолютно безотговорно да не направим опит", каза той.

Василев поиска част от законовите промени да бъдат приети предварително, за да е сигурно, че в парламента има мнозинство за изпълнение на поставените цели - например антикорупционните реформи.

"Ако ни питате дали сме оптимисти, нека да кажем, че има шанс този мандат да се реализира. Ако ни питате дали шансът е голям - виждате ситуацията в парламента. Но е поне с една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат", каза бившият финансов министър.

Василев посочи, че ПП не търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС, но единственият шанс за кабинет е с техните гласове.

От ПП досега преговаряха с "Демократична България" за излъчване на състав на правителство на малцинството, като вариант за редовен кабинет с втория мандат. В срещата, организирана от ПП, на която е представена номинацията, са присъствали още представители на БСП и "Български възход".

Акад. Денков беше министър на образованието в три правителства - редовния кабинет на Кирил Петков (2021-2022) и двата служебни кабинета на Огнян Герджиков и Стефан Янев.

  • Преди това беше служебен и редовен зам.-министър в МОН в кабинетите "Близнашки" и "Борисов 2", като отговаряше за европейската програма за научни изследвания. Той посочи, че през 2016 г. е подал оставка заради несъгласието си с политиката в образователния сектор.
  • Той е световноизвестен учен в областта на химията - колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита.
  • Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. проф. Денков е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications, и 17 обзора. Има и 12 патента.
  • Той е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция.
  • Преподавател е и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, във Факултета по химия и фармация.

Лансирането на неговата кандидатура е отстъпление от първоначалните намерения за издигане на Асен Василев или друг лидер от ПП или ДБ.

Президентът Румен Радев обяви от Брюксел, че е готов да забави още повече връчването на втория проучвателен мандат (за който няма конкретни срокове), така че преговорите за управленския формат да може да се продължат.

Той обаче отправи задочно предупреждение към лидерите на "Промяната" Кирил Петков и Асен Василев:

"Всички сме убедени, че трябва да има редовно правителство. Всеки опит в тази посока трябва да бъде насърчваван. Първата сила получи допълнително време за обмисляне и съставяне. Редно е и втората полит сила да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на прваителство да са искрени и времето да се използва за преговори и приемане на важни закони, а не за предизборна агитация", каза той пред български журналисти преди срещата на Европейския съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023