Николай Денков свиква кабинета извънредно

Премиерът Николай Денков е свикал извънредно заседание на правителството в петък, 15 ч.

Министерският съвет ще трябва да гласува по две точки - избор на кандидат за еврокомисар от България и решение по казуса с дивидентите на държавните предприятия, които Асен Василев иска да събере в Бюджет 2023 г.

До момента ПП-ДБ и ГЕРБ са издигнали две номинации за едно място на еврокомисар - Даниел Лорер и Илиана Иванова. Формално двете партии оставиха преценката за поста на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, но крайното решение за излъчения кандидат е на Министерски съвет.

Все още не е ясно дали България ще запази ресора "Иновации и образование" или ще бъде разпределена към друго портфолио.

Не е ясно и докъде ще ескалира конфликта между ПП-ДБ и ГЕРБ за назначенията на висши държавни постове - не само заради Еврокомисията, но и заради прокуратурата, БНБ, Сметната палата и НЗОК.

"За да има правителство и парламент, те трябва да правят нещо полезно за държавата, заради това в първите дни изготвихме законодателна програма с 20 законопроекта. Истинската причина за напрежението днес е това, че след смяната на Гешев със Сарафов всъщност има рязко отклонение от тази законодателна програма, която бяхме приели", каза Николай Денков пред журналисти в Народното събрание преди заседанието на кабинета.

Той призна, че ако ГЕРБ не е участвала във вземането на решения за кабинета, отдавна е щяло да има назначени зам.-министри и областни управители.

Вторият спешен казус пред Министерски съвет е свързан с ключов елемент за приходите в Бюджет 2023 (или оставащите 6 месеца от годината).

Финансовият министър Асен Василев обяви в четвъртък, че държавата ще изиска 100% от дивидентите, които трябва да изплатят държавните дружества, което се оценява на 780 млн. лв. повече събрани приходи с цел задържане на дефицита до 3%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024