Николай Денков: Задача No.1 от утре е Бюджет 2023 с дефицит до 3 процента Снимка: © Булевард България

Бюджетът за 2023 г. ще бъде в рамките на дефицит до 3 процента, като ще изпълни всички заложени социални плащания, но без да вдига данъците.

Това каза премиерът акад. Николай Денков пред "Неделя 150" по БНР, като коментира предварителните си разговори с финансовия министър Асен Василев.

Той определи Бюджет 2023 като "задача номер 1 от утре", наред с подготовката за бюджета за следващата година.

"На базата на това, което вижда в момента, Асен Василев ще запази всички социални плащания, предвидени в представения бюджет от служебното правителство и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит. Осигурени са средствата за индексирането на пенсиите, от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 12%, както е предвидено. Не се предвижда увеличаване на данъците", каза той.

Средствата за увеличените разходи би трябвало да дойдат от корекция на заложените капиталови разходи и от увеличаване на данъчните приходи.

"Въпреки инфлацията и по-високия БВП има несравнимо по-малко повишение на приходите, отколкото трябва да се очаква от гледна точка на развитието на икономиката. Там има резерви, които министър Василев смята, че може да изпълни", каза Денков, който допусна, че "спирането на течовете може да засегне нечии интереси" и обвърза това с евентуални атаки срещу кабинета.

Денков посочи още, че служебният кабинет е заложил "скрити мини" зад похвалния самоотчет, който си направи на отиване. Той даде пример с опасността от загуба на над милиард лв. от фермерските субсидии заради забавяне в Министерството на земеделието и странните маневри на Росен Христов в последните дни от управлението му в Министерството на енергетиката.

"В последните дни енергийният министър започна да споменава, че България може да постави иск заради спирането на газа срещу "Газпром". Нека да припомним, че същият този министър в първите дни след влизането в Министерството на енергетиката казваше точно обратното - че "Газпром" може да постави иск пред България заради това, че "Газпром" е спрял газа. Аз съм настроен много подозорително към този възторжен отчет на служебното правителство, защото той изглеждаше като димка - има положителни резултати и ги поздравявам за част от нещата, но са скрити много "мини", каза Николай Денков.

Той обърна внимание на предстоящите избори за членове на регулатори от Народното събрание, като призова за "по-високо качество" на избора им.

"Обсъждахме, че трябва да се пристъпи спешно, но по прозрачна процедура и не по скрит квотен принцип, а да се представят лица, които могат да получат обществена подкрепа, консенсусна подкрепа от партиите и да се търси по-високо качество - а не всеки после да се отчита пред партията, която го е избрала", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024