Николай и Евгения Баневи, които са обвинени за пране на пари и данъчни престъпления, са успели да осъдят държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

ЕСПЧ е признал, че правата им са били нарушени по време на ареста им на летището в Ница през 2018 г. Презумпцията за невиновност също е била нарушена заради публични изявления на главния прокурор Иван Гешев и наблюдаващия прокурор по делото им Мария Дойчева. 

Специализираният наказателен съд също е споменат в решението на ЕСПЧ заради мотивите в определението на мярка за неотклонение на двамата съпрузи. 

Баневи бяха задържани преди близо 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест. 

Пред ЕСПЧ те са посочили, че не са се укривали и са били в контакт със служители от полицията и следствието по повод призовката за явяването си на разпит в Спецпрокуратурата. 

Вместо да се чака връщането им от Франция обаче, Баневи са задържани от френските власти на летището, докато трите им малолетни деца са "останали да плачат на летището". 

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода малко по-рано. 

ЕСПЧ посочва, че продължителността на мярката за неотклонение е "тревожна" и че няма достатъчно силни аргументи за продължаващото ограничаване на свободното движение на Банев, докато процесът още тече на първа инстанция. 

Съдът в Страсбург посочва, че изказванията на главния прокурор Иван Гешев и на Мария Дойчева пред журналисти по случая са нарушили презумпцията за невиновност на обвиняемите - във въпросната пресконференция прокурорите говорят за "престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ на предприятия, контролирани от Баневи още преди делото да е внесено в съд. 

Отново критики са отправени към Специализирания наказателен съд заради формулировките в определението, с което се налага задържане под стража на семейството. В мотивите се посочва, че съпричастността им към престъпната дейност е "безспорна" - отново още преди окончателният обвинителен акт да е представен пред съдиите. 

Тези мотиви, според ЕСПЧ, представляват "декларация за тяхната виновност преди каквото и да е решение по същество по наказателния процес срещу тях". 

Държавата е осъдена да плати обезщетение от близо 20 000 евро на Евгения и Николай Баневи заради нарушените права. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ