Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Съда в Страсбург

Николай и Евгения Баневи, които са обвинени за пране на пари и данъчни престъпления, са успели да осъдят държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

ЕСПЧ е признал, че правата им са били нарушени по време на ареста им на летището в Ница през 2018 г. Презумпцията за невиновност също е била нарушена заради публични изявления на главния прокурор Иван Гешев и наблюдаващия прокурор по делото им Мария Дойчева.

Специализираният наказателен съд също е споменат в решението на ЕСПЧ заради мотивите в определението на мярка за неотклонение на двамата съпрузи.

Баневи бяха задържани преди близо 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест.

Пред ЕСПЧ те са посочили, че не са се укривали и са били в контакт със служители от полицията и следствието по повод призовката за явяването си на разпит в Спецпрокуратурата.

Вместо да се чака връщането им от Франция обаче, Баневи са задържани от френските власти на летището, докато трите им малолетни деца са "останали да плачат на летището".

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода малко по-рано.

ЕСПЧ посочва, че продължителността на мярката за неотклонение е "тревожна" и че няма достатъчно силни аргументи за продължаващото ограничаване на свободното движение на Банев, докато процесът още тече на първа инстанция.

Съдът в Страсбург посочва, че изказванията на главния прокурор Иван Гешев и на Мария Дойчева пред журналисти по случая са нарушили презумпцията за невиновност на обвиняемите - във въпросната пресконференция прокурорите говорят за "престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ на предприятия, контролирани от Баневи още преди делото да е внесено в съд.

Отново критики са отправени към Специализирания наказателен съд заради формулировките в определението, с което се налага задържане под стража на семейството. В мотивите се посочва, че съпричастността им към престъпната дейност е "безспорна" - отново още преди окончателният обвинителен акт да е представен пред съдиите.

Тези мотиви, според ЕСПЧ, представляват "декларация за тяхната виновност преди каквото и да е решение по същество по наказателния процес срещу тях".

Държавата е осъдена да плати обезщетение от близо 20 000 евро на Евгения и Николай Баневи заради нарушените права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023