Николай и Евгения Баневи, които са обвинени за пране на пари и данъчни престъпления, са успели да осъдят държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

ЕСПЧ е признал, че правата им са били нарушени по време на ареста им на летището в Ница през 2018 г. Презумпцията за невиновност също е била нарушена заради публични изявления на главния прокурор Иван Гешев и наблюдаващия прокурор по делото им Мария Дойчева.

Специализираният наказателен съд също е споменат в решението на ЕСПЧ заради мотивите в определението на мярка за неотклонение на двамата съпрузи.

Баневи бяха задържани преди близо 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест.

Пред ЕСПЧ те са посочили, че не са се укривали и са били в контакт със служители от полицията и следствието по повод призовката за явяването си на разпит в Спецпрокуратурата.

Вместо да се чака връщането им от Франция обаче, Баневи са задържани от френските власти на летището, докато трите им малолетни деца са "останали да плачат на летището".

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода малко по-рано.

ЕСПЧ посочва, че продължителността на мярката за неотклонение е "тревожна" и че няма достатъчно силни аргументи за продължаващото ограничаване на свободното движение на Банев, докато процесът още тече на първа инстанция.

Съдът в Страсбург посочва, че изказванията на главния прокурор Иван Гешев и на Мария Дойчева пред журналисти по случая са нарушили презумпцията за невиновност на обвиняемите - във въпросната пресконференция прокурорите говорят за "престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ на предприятия, контролирани от Баневи още преди делото да е внесено в съд.

Отново критики са отправени към Специализирания наказателен съд заради формулировките в определението, с което се налага задържане под стража на семейството. В мотивите се посочва, че съпричастността им към престъпната дейност е "безспорна" - отново още преди окончателният обвинителен акт да е представен пред съдиите.

Тези мотиви, според ЕСПЧ, представляват "декларация за тяхната виновност преди каквото и да е решение по същество по наказателния процес срещу тях".

Държавата е осъдена да плати обезщетение от близо 20 000 евро на Евгения и Николай Баневи заради нарушените права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел