Николай Марков се "обидил" от обвиненията на Ивелин Михайлов: "Той не може да изключва от "Величие"

Предупрежденията на Ивелин Михайлов за изключване на депутати от ПГ на "Величие" бяха посрещнати с отпор от страна на председателя на групата Николай Марков.

Марков даде интервю пред Асен Генов ("Контракоментар"), с което обяви Михайлов за "обикновен член", който "не може да изключва" никого от партията или Народното събрание.

В същия ден Михайлов също даде знак, че повече няма да се намесва в работата на групата и обяви, че "няма влияние върху депутатите" и техния ръководител.

Всичко това се случи само дни след като създателят на "Величие" заговори за "предателство и потенциално разцепление" в партията заради подкрепата за депутата от ГЕРБ Анна Александрова като председател на временната комисия за правилника на парламента.

"Не можем да гласуваме за престъпници", беше коментарът на Михайлов от събота.

В понеделник Николай Марков обяви, че е бил "обиден" от реакцията на колегата си

"Той е чистосърдечен човек, абсолютно истински и пълнокръвен. По-скоро мисля, че реагира емоционално. Става въпрос за сервизно решение. От тези сервизни решения да се правят генерални изводи, това е много обидно", каза той в "Контракоментар".

Марков разказа, че е поискал от Ивелин Михайлов да даде доказателства за "купени" депутати - но не е получил такива.

"Ако реакцията му е обоснована, трябва да стъпва на конкретни факти, а не кой какво е сънувал снощи. Ако има доказателства, да ги даде където трябва. Но не може да се говори по този начин", каза той.

Марков няколко пъти повтори, че Ивелин Михайлов не е председател на партията, а само неин член и няма никакви правомощия извън това да споделя личното си мнение - "но това не отменя отговорността му пред хората, съмишлениците и структурата".

Съдебната регистрация на "Величие" от 2023 г. посочва, че председател е Албена Пекова, а седалището е във Ветрино, където е и основният бизнес на Ивелин Михайлов.

Николай Марков твърди, че той е избран за лидер, но вписването му все още се бави по формални причини.

На въпросите дали ще подкрепи евентуално правителство на малцинството на ГЕРБ и ДПС, Марков отклоняваше отговорността към други партии като ПП-ДБ, Възраждане, БСП и ИТН.

"Първата формация трябва да понесе най-голямата политическа отговорност. Не може да няма правителство. Винаги трябва да следваме нуждата от някой, който носи отговорността да управлява. След като избирателите са избрали да ги управляват ГЕРБ, ДПС и третата ПП-ДБ, означава, че те носят политическата отговорност и да създадат правителство. Ние сме казали, че ще работим с всички партии. Това, че имаме обструкции към определени субекти в партиите, е нещо друго", каза още Марков.

В крайна сметка, той обяви, че "Величие" би гласувало против ново правителство, защото "сме 13 души, не носим отговорност".

"Искаме да знаем параметри, които не ни бяха споделени", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024
Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024