Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа? Снимка: © Getty Images

Арабките страни, които поддържат отношения с Израел, могат да изиграят ключова роля при намирането на изход от израелско-палестинския конфликт и откриването на формула за мир. Става въпрос за Египет, Йордания, ОАЕ и Бахрейн. Това пише дипломатът и бивш министър на отбраната и на външните работи на България Николай Младенов в своя статия, посветена на войната в Газа, за арабското издание "National".

През 2013 г. Младенов е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. Младенов стана и специален координатор за Близкоизточния мирен процес. Днес той е генерален директор на дипломатическата академия "Ануар Гаргаш", базирана в Абу Даби.

"Представете си това: регион, погълнат от привидно безкраен цикъл на насилие, където мечтите на палестинците за държавност и на израелците за мир остават оплетени в кървава мрежа от насилие, подстрекателство и геополитика. Докато международната общност се опитва да намери изход от започналия на 7 октомври конфликт между Израел и обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" в ивицата Газа, става ясно едно - настоящият дипломатически наръчник отчаяно се нуждае от пренаписване", започва статията си Младенов..

Пред "National" Младенов припомня, че преди време "Близкоизточната четворка" - голяма група от САЩ, Русия, ЕС и ООН, създадена през 2002 г. след Втората интифада, за да посредничи за мира в Близкия изток и да подкрепи стремежа на палестинците към държавност - е стояла в центъра на дипломатическите усилия.

През 2003 г. тя публикува триетапна пътна карта, основана на призива на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш за независима палестинска държава, която да живее рамо до рамо с Израел. През 2016 г., което на практика е последният акт на Четворката, тя публикува доклад, в който призовава за спешни стъпки за "предотвратяване на утвърждаването на реалността на една държава с постоянна окупация и конфликт". В документа се изтъкват пречките пред постигането на мирно решение. Това са насилието, терорът, подстрекателството, изграждането и разширяването на селища от страна на Израел и контролът на "Хамас" над Газа.

"Уви, геополитическите ветрове се промениха и внимателно оркестрираната дипломатическа симфония на Четворката се превърна в какофония от разнопосочни гласове. В резултат днес сцената на дипломатическите дискусии е прехвърлена в поляризирания Съвет за сигурност на ООН, където изгледите за пробив са нищожни", казва Младенов.

Според българския политик и дипломат публичните несъгласия между Тел Авив и Вашингтон отслабват влиянието на САЩ върху някога непоколебимия им съюзник. Междувременно "ЕС, някога ключов играч в региона, се оттегли на безопасно място" и не може да "определи своята посредническа роля", коментира още дипломатът.

На 7 октомври "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Това е най-смъртоносният ден в историята на Израел. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор правителството на Бенямин Нетаняху започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистската групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.

На фона на военните действия и все по-задълбочаващата се хуманитарна криза в Газа, Младенов поставя на фокус ролята на арабските държави - Египет, Йордания, ОАЕ и Бахрейн, които поддържат отношения с Израел.

Катар изигра ключова роля в преговорите за освобождаване на заложници и временно прекратяване на огъня. Саудитска Арабия предлага примамливата перспектива за официално установяване на отношения с Израел като инструмент да се редизвика промяна в политиката. Всички изброени държави имат стратегически отношения със САЩ, изтъква бившият министър на отбраната и на въшните работи.

По думите му благодарение на разнообразните отношения с Израел и Вашингтон тези страни сега са в уникална позиция да поемат по-активна роля в разплитането на възела на конфликта.

Способността на арабските държави да размахват дипломатически магически пръчки обаче е ограничена от две сериозни предизвикателства, смята Младенов. Те са:

  • Липсата на ясна пътна карта за управлението на Ивицата Газа след конфликта, която да я постави под контрола на законната Палестинска власт.
  • Необходимостта от компетентно палестинско правителство, което да предприеме така необходимите реформи.

"Арабските лидери дадоха да се разбере, че пълната им подкрепа за мирния процес зависи от ясно определен път към палестинска държавност. При липсата на цялостен подход, който да се занимава както с непосредствената хуманитарна криза, така и с дългосрочните политически стремежи на палестинците, всяко дипломатическо начинание рискува да се превърне в лепенка върху зейнала рана", предупреждава дипломатът.

Въпреки това днес арабските държави имат възможност да представят дипломатически план. Младенов предлага няколко идеи:

  • Те трябва да се застъпват неотклонно за железен ангажимент от страна на международната общност, Израел и САЩ за взимане на решение за две държави, което да се основава на съществуващите споразумения, международното право и Арабската мирна инициатива.
  • Този първи политически ориентир трябва да бъде подкрепен от реформирана и обединена Палестинска автономия, която да може да управлява както Газа, така и Западния бряг.
  • Арабските държави следва да използват стратегически финансовата си мощ, като обвържат подкрепата си за възстановяването на Газа с измерим напредък по горните две цели. Като продължават да протягат ръка за жизненоважна хуманитарна помощ, те следва недвусмислено да декларират, че кранчето на дългосрочната подкрепа за развитие ще потече, само ако има надеждна пътна карта за палестинска държавност.

"Нека си признаем - пътят към мира в израелско-палестинския конфликт е дълъг и криволичещ, изпълнен с препятствия и неуспехи. Но сегашната дипломатическа безизходица е задънена улица, която не служи на никого. Като се застъпват за всеобхватен и безпристрастен подход, който да се занимава както с непосредствените нужди, така и с дългосрочните мечти, САЩ и арабските държави имат уникален шанс да вдъхнат нов живот на мирния процес", казва в заключение Младенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024