Снимка: © UN

Бившият външен министър Николай Младенов се оказа вторият български политик, чието име излиза от базите данни на Pandora Papers.

Според BIRD.bg, Младенов е регистрирал компания на име Afron Enterprises Ltd. на Сейшелите през 2013 г., като е използвал швейцарски финансов посредник. Компанията Afron Enterprises е съществувала до 2018 г., но не е извършвала дейност.

Самият той съобщава пред медията, че е открил фирмата си след края на мандата си като министър на външните работи в кабинета "Борисов 1", когато е решил да започне свободна практика като консултант.

"За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", казва той.

Според документите, с които BIRD разполага, компанията всъщност е учредена официално на 9 август 2013 г., една седмица след като Бан Ки Мун обявява назначението на Младенов за специален представител в Ирак и ръководител на Мисията за помощ на ООН в страната. Дипломатът твърди пред медията, че процесът по регистрацията е започнал още преди мандата му в ООН.

Дружеството е било активно до 2018 г. и вече не функционира.

Николай Младенов посочва, че "Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци".

От Организацията на обединените нации са изпратили писмо до BIRD в отговор на запитването им, като посочват, че не могат да разкриват данни от конфиденциалните финансови декларации на висшите си служители.

Говорителят на офиса на генералния секретар Стефан Дюжарик обаче е уточнил, че "нямаме данни той да е декларирал това дружество във формуляра си за имуществено състояние".

Николай Младенов беше координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. В края на 2020 г. той получи позицията на специален представител на ООН в Либия, но малко след това сам се отказа от поста, цитирайки лични мотиви. Отскоро той е член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, където работи по проект за арабско-израелските отношения.

На 4 октомври BIRD обяви, че един от двамата български политици в Pandora Papers е Делян Пеевски. НАП, КПКОНПИ и ДАНС обявиха, че ще се заемат с проверка на данните, разкрити от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Два дни по-късно Делян Пеевски се появи в сградата на ДАНС, за да даде обяснения по повод данните за недекларирани офшорни фирми - Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited. Майката на Пеевски - Ирена Кръства - също е сред хората с офшорки от Pandora Papers.

Според BIRD - политиците от България, чиито имена излизат директно в изтеклата база данни, са двама. В досиетата обаче има още близо 200 души, сред които финансисти, адвокати, "лица, свързани с многомилионни измамни схеми", но и предприемачи, които са декларирали фирмите си пред българските власти.


Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"