Николай Младенов е вторият българин в Pandora Papers Снимка: © UN

Бившият външен министър Николай Младенов се оказа вторият български политик, чието име излиза от базите данни на Pandora Papers.

Според BIRD.bg, Младенов е регистрирал компания на име Afron Enterprises Ltd. на Сейшелите през 2013 г., като е използвал швейцарски финансов посредник. Компанията Afron Enterprises е съществувала до 2018 г., но не е извършвала дейност.

Самият той съобщава пред медията, че е открил фирмата си след края на мандата си като министър на външните работи в кабинета "Борисов 1", когато е решил да започне свободна практика като консултант.

"За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", казва той.

Според документите, с които BIRD разполага, компанията всъщност е учредена официално на 9 август 2013 г., една седмица след като Бан Ки Мун обявява назначението на Младенов за специален представител в Ирак и ръководител на Мисията за помощ на ООН в страната. Дипломатът твърди пред медията, че процесът по регистрацията е започнал още преди мандата му в ООН.

Дружеството е било активно до 2018 г. и вече не функционира.

Николай Младенов посочва, че "Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци".

От Организацията на обединените нации са изпратили писмо до BIRD в отговор на запитването им, като посочват, че не могат да разкриват данни от конфиденциалните финансови декларации на висшите си служители.

Говорителят на офиса на генералния секретар Стефан Дюжарик обаче е уточнил, че "нямаме данни той да е декларирал това дружество във формуляра си за имуществено състояние".

Николай Младенов беше координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. В края на 2020 г. той получи позицията на специален представител на ООН в Либия, но малко след това сам се отказа от поста, цитирайки лични мотиви. Отскоро той е член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, където работи по проект за арабско-израелските отношения.

На 4 октомври BIRD обяви, че един от двамата български политици в Pandora Papers е Делян Пеевски. НАП, КПКОНПИ и ДАНС обявиха, че ще се заемат с проверка на данните, разкрити от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Два дни по-късно Делян Пеевски се появи в сградата на ДАНС, за да даде обяснения по повод данните за недекларирани офшорни фирми - Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited. Майката на Пеевски - Ирена Кръства - също е сред хората с офшорки от Pandora Papers.

Според BIRD - политиците от България, чиито имена излизат директно в изтеклата база данни, са двама. В досиетата обаче има още близо 200 души, сред които финансисти, адвокати, "лица, свързани с многомилионни измамни схеми", но и предприемачи, които са декларирали фирмите си пред българските власти.


Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023