Снимка: © UN

Бившият външен министър Николай Младенов се оказа вторият български политик, чието име излиза от базите данни на Pandora Papers. 

Според BIRD.bg, Младенов е регистрирал компания на име Afron Enterprises Ltd. на Сейшелите през 2013 г., като е използвал швейцарски финансов посредник. Компанията Afron Enterprises е съществувала до 2018 г., но не е извършвала дейност. 

Самият той съобщава пред медията, че е открил фирмата си след края на мандата си като министър на външните работи в кабинета "Борисов 1", когато е решил да започне свободна практика като консултант

"За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", казва той. 

Според документите, с които BIRD разполага, компанията всъщност е учредена официално на 9 август 2013 г., една седмица след като Бан Ки Мун обявява назначението на Младенов за специален представител в Ирак и ръководител на Мисията за помощ на ООН в страната. Дипломатът твърди пред медията, че процесът по регистрацията е започнал още преди мандата му в ООН. 

Дружеството е било активно до 2018 г. и вече не функционира. 

Николай Младенов посочва, че "Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци". 

От Организацията на обединените нации са изпратили писмо до BIRD в отговор на запитването им, като посочват, че не могат да разкриват данни от конфиденциалните финансови декларации на висшите си служители. 

Говорителят на офиса на генералния секретар Стефан Дюжарик обаче е уточнил, че "нямаме данни той да е декларирал това дружество във формуляра си за имуществено състояние". 

Николай Младенов беше координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. В края на 2020 г. той получи позицията на специален представител на ООН в Либия, но малко след това сам се отказа от поста, цитирайки лични мотиви. Отскоро той е член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, където работи по проект за арабско-израелските отношения. 

На 4 октомври BIRD обяви, че един от двамата български политици в Pandora Papers е Делян Пеевски. НАП, КПКОНПИ и ДАНС обявиха, че ще се заемат с проверка на данните, разкрити от  Международния консорциум на разследващите журналисти. 

Два дни по-късно Делян Пеевски се появи в сградата на ДАНС, за да даде обяснения по повод данните за недекларирани офшорни фирми - Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited. Майката на Пеевски - Ирена Кръства - също е сред хората с офшорки от Pandora Papers. 

Според BIRD - политиците от България, чиито имена излизат директно в изтеклата база данни, са двама. В досиетата обаче има още близо 200 души, сред които финансисти, адвокати, "лица, свързани с многомилионни измамни схеми", но и предприемачи, които са декларирали фирмите си пред българските власти. 


Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина