Нинова: Още съм председател на БСП. Решенията на сегашното ръководство не са легитимни Снимка: © Screenshot

Корнелия Нинова все още е действащият председател на БСП, въпреки че Софийският градски съд я заличи като такъв с решение по-рано през седмицата. Това заяви самата тя в интервю за БНТ, като обяви настоящото ръководство на партията за нелегитимно.

По думите ѝ въпросът за лидерството в БСП ще се превърне в "сериозна съдебна сага". Нинова обясни, че де юре е действащ лидер, тъй като решението на съда все още не е влязло в сила и има срок за обжалване. То най-вероятно ще бъде оспорено, с което темата щяла да влезе в "тежка съдебна процедура".

Към момента ръководството на партията е поето от Атанас Зафиров, който беше потвърден като временно изпълняващ функциите, но той няма да бъде вписан официално като председател на БСП до провеждането на нов избор през октомври. Това потвърди и Нинова, която постави под съмнение какво точно представлява настоящия пост на Зафиров.

"Всеки докуемнт в момента, подписан от друг, е незаконен. Те подписват документи, управляват де факто партията, ще водят разговори за правителство някакво, те не са легитимни да го правят", коментира тя.

Лидерката на социалистите подаде оставка от ръководния пост след изборите на 9 юни, като призна, че резултатът на партията е "катастрофален". Впоследствие изненандващо мястото ѝ зае Атанас Зафиров като временно изпълняващ длъжността председател. Това се случи, след като вътрешната опозиция в БСП се обедини срещу Нинова и привлече на своя страна някои от най-близките ѝ хора.

В интервюто си Нинова отправи редица нападки към новото ръковдство. Тя ги обвини, че ще вкарат партията "в голяма беля от ламтеж за бързи постове".

"Желанието на моите досегашни заместници за бързи постове, за реваншизъм, за някаква агресия, абсолютно необяснима към мен, ще въвлече партията в проблем".

Социалистката неглижира и решението на Контролната комисия на БСП, което на практика и забранява да се кандидатира отново за лидер на партията.

"От страх колегите ми правят глупости. Контролната комисия ми забрани да се явя. Няма такова животно в правния и политическя свят да се произнасяш за бъдещо събитие. Изобщо не се знае дали ще се кандидатирам, дали хората ще ме номинират. Те от страх да не се случи, предварително казват, че нямам право", каза тя и предизвика опонентите си да се изправят срещу нея в пряк избор за поста.

В края на юни Контролната комисия на партията реши единодушно, че Нинова вече е изпълнила два последователни мандата и не може да бъде избирана отново на същата позиция според устава. Лидерката в оставка обаче твърди, че отстраняването ѝ по служебен път е част от вътрешнопартийната война срещу нея и е опит за отнемане на правото на пряк вот на членовете на партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024