Нинова и Радев се сблъскаха за Бюджет 2023 и "разпитите" на министри в 48 НС Снимка: © Булевард България

Консултациите на президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова преминаха в критичен тон.

Нинова обвини Радев за това, че е допуснал грешка, като не е внесъл проектобюджет за 2023 г. още в миналото Народно събрание, а той ѝ върна топката, като се оплака, че депутатите губели парламентарно време с "разпити" на министри, вместо да гласуват по-важните закони.

"Трябва да има парламентарен контрол, въпросът е да има баланс спрямо останалите приоритетни задачи - не разпит на служебни министри от 9 до 19. Когато е спокойна обстановката, нека по цял ден да стоят там. Тогава трябваше да овладяват много тежки кризи и да работят денонощно, да пишат закони, да вземат стратегически решения и всеки от тях да бъде през ден в парламента. На това се крепи демокрацията, но да се намира баланс в приоритетите на парламента", обяви Радев.

Нинова използа случая, за да напомни на президента, че парламентарният контрол не е "наказание, а възможност" за служебните министри да се похвалят пред обществото, ако са свършили "прекрасна работа". Тя предупреди Радев, че вече са внесени над 100 въпроса и питания до служебния кабинет - включително до Атанас Пеканов за това, че предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи още не е започнало.

Румен Радев продължи своята линия, като заяви на Нинова, че "времето на парламента е ограничено", що се отнася до приемането на нов Бюджет 2023 и законите по ПВУ, Шенген и еврозоната.

Той оправда решението на служебния кабинет през 2022 да не внася проектобюджет с това, че депутатите тогава внесоха предложения за увеличение на разходите с 10 млрд. лв.

"Трябва да се мисли за инфлацията и социалната защита, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната. Най-лесно е да се товарят разходите - всеки може да посочва разходи, но е трудно да се посочат приходите", каза той, след като Нинова заяви, че БСП не подкрепя целта за 3-процентен бюджетен дефицит като лимит.

Председателят на БСП обаче отново го разкритикува, че мотивът от ноември 2022 г. за отказа да внесе бюджет "може да няма правителство и да се внесат неразумни предложения в предизборна ситуация" изглежда несъстоятелен с днешна дата.

Нинова отказа да коментира дали социалистите ще подкрепят евентуален редовен кабинет, като обяви, че отговорност на първата или втората политическа сила е да договорят мнозинство за своя мандат.

"Ако имат нужда от подкрепа, ще говорим", обяви тя.

"Ние не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ. С "Продължаваме Промяната", ако ни се предложи на нас участие, ще проведем вътрешнопартийно допитване", каза тя след финала на консултациите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024