Нинова кани Слави Трифонов на открити преговори: "Всяка партия ще може да предложи премиер" Снимка: © Булевард България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще покани Слави Трифонов на срещите, на които ще се преговаря как да се изпълни третият проучвателен мандат за сформиране на кабинет. Според нея лидерите на всички 4 партии (без ГЕРБ и ДПС), които ще опитат да съставят управление, трябва да присъстват на открити разговори пред медиите.

„Моментът е толкова сложен, че трябва да се поеме лидерска отговорност. Ще поканим Слави Трифонов. Говорих с него, няма да си спомня точно кой ден, но говорихме скоро за правителство“, каза Нинова пред БНТ, но отказа да разкрие повече детайли.

В 20:30 ч. в петък Слави Трифонов ще даде интервю за националната телевизия. „Много е важно какво ще каже, но нека той си го каже сам“, заяви лидерът на БСП. „Позицията му е много важна, защото те са първа политическа сила. Без тях не може да има стабилен кабинет“.

Нинова каза, че не е изненадана от поведението на ИТН, които към момента отказват да се включат в преговорите за третия мандат след провала на собствения им проектокабинет.

„За партията сигурно действията им са нормални - по тяхната логика. Ние искаме баланс между тази логика и принципите на управление. Те първо казаха „няма да преговаряме с БСП“, имаше преговори. Казаха „няма да има документ“, подписахме такъв. Сега се надявам да преосмислят. Проявяват и разум, и разбиране, но от другата страна ще трябва да има убеждаване – не с партийни аргументи, а с държавнически“, заяви лидерът на БСП.

Попитана дали социалистите биха предложили на ИТН да излъчат министър-председател и други министри, тя отговори: „Бихме ги поканили да си кажат мнението, предложенията. Това е работещият вариант. Седнат ли да мерят его, претенции, всичко ще се промени“.

Нинова даде подробности как БСП смята да организира преговорите за съставяне на правителство с третия мандат – първо чрез двустранни срещи с всяка от „партиите на промяната“, а после с обща дискусия.

„Имаме добра база да стъпим на първоначалния документ, там и 4-те партии бяхме съгласни с приоритетите. От ДБ имат съдебна реформа, от нас има социална програма, от ИТН и ИБГНИ също има важни неща. Трябва да има редовен кабинет заради тежите кризи, които ни чакат. Ето го общото, различията са техните противоречия. Да, нашата роля е на медиатор, да намерим общия език. Ние няма да предложим готов Министерски съвет. Миналия път това не се получи. Длъжни сме да опитаме да запазим диалогичност“, каза Нинова.

„Може всеки да предложи премиер и ще го решим в един разумен разговор“, заяви тя.

На въпрос дали вярва в чудо и в съставяне на редовен кабинет, Нинова поясни, че ако не вярва, „нямаше да полага усилия“. „Много хора казват - нека служебният кабинет продължи, всичко е много хубаво. Той си върши работата, но истинските реформи не стават без редовен кабинет“.

„Бях впечатлена от Стойчо Кацаров след обсъждане на бюджета на здравната каса. Той каза - системата е пробита, нямаме кадри, но ние не може да променим нищо. Защото трябва да имаме кабинет, който да промени 7 закона. И казва – „дайте ни 120 млн. лв. да кърпим досегашния модел“. Друг пример – премиера Янев за цената на тока. Ние претендираме служебният кабинет да я намали, но той каза, че не може, трябва да има редовен кабинет. Те по закон нямат правомощия да правят промени. Нашето желание да се промени модела на досегашното управление не става без редовен кабинет“, каза още лидерът на БСП.

На въпрос защо останалите не разбират това, Нинова каза, че „има малко повече егоцентризъм и партийно затваряне“. „Говорим как трябва да се действа, но като дойде време за действие, започват проблемите. Това се видя при другите партии, не мога да си го обясня“.

Според нея „задкулисието“ в лицето на ГЕРБ ще си вземе глътка въздух, ако и с третия мандат се провали опитът за съставяне на редовно правителство. Този модел, според Нинова, не си е отишъл, а е бил „леко разклатен“. Тя цитира и последното проучване на „Маркет линкс“, което показа, че при трети избори партията на Бойко Борисов ще се върне на върха с 21,6%.

"Маркет линкс": “Има такъв народ” е трета политическа сила, а “Демократична България” се издига до второ място

„Това се дължи на разочарование, че партиите на протеста не успяха да започнат промяната. Борисов не е за подценяване“, заяви Нинова и добави, че се радва за повишеното доверие с 2 или 3 процента в рамките на месец. Според изследването – БСП е на едно ниво с ИТН с подкрепа 15,7%. Пред тях е ДБ с 16,5 на сто.

„С третия мандат отговорността да запазим това доверие и да го повишим, е огромна. Трябва да действаме мъдро, спокойно, дипломатично и уважително. Нападките пречат на големия процес – на обединението за спасение на България“, каза Нинова.

Според нея БСП влиза в преговорите като коалиция, която през последните 4 години „принципно и неотклонно“ е била опозиция на стария модел и сега продължава да иска промяна. По думите ѝ - „партиите на протеста“ грешно са начертали разделителната линия между новото и статуквото, като към втората графа незаслужено са включили левицата. После обаче, смята тя, са променили мнението си „справедливо“.

На въпрос защо отказва да е кандидат за премиер, Нинова отговори, че ситуацията е деликатна и „сигурно“ някои от другите партии няма да приеме лидерът на едната формация да е премиер. „Знаем политическата си тежест, нямаме претенции на първа сила. Мен лично постът не ме блазни“, каза тя.

Попитана дали част от служебния кабинет ще остане в състава на редовно правителство, Нинова заяви, че първо БСП ще се консултира за това с президента, след което ще разговаря със съответните министри.

„Радев направи едно изказване, че служебният кабинет не може да остане като наследство на партиите“, припомни тя.

Според нея БСП са получили третия мандат, защото роля е изиграло поведението на социалистите в първия етап от преговорите, „когато проявихме мъдрост“. „Докато партиите на протеста създадоха напрежение, ние останахме хората, които можем да пуснем мост пред тях“, смята тя.

Нинова не иска да поставя „срок на годност“ на евентуален редовен кабинет с третия мандат, а „срок за извършване на определени задачи“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024