Нинова отстрани един от противниците на хартиената бюлетина от правната комисия Снимка: © Screenshot/bTV

Депутатът от БСП Явор Божанков е отстранен от парламентарната комисия по правните въпроси по искане на лидера на партията Корнелия Нинова. В дневния ред на пленарното заседание беше включено предложение за промяна на представителите на БСП в правната и в конституционната комисия.

Така Явор Божанков, който заемаше поста на зам.-председател в комисията, е освободен от нея, и сега ще бъде част от конституционната комисия в парламента. Неговото място ще заеме Смиляна Нитова-Кръстева.

Вероятната причина за това е позицията на Божанков по въпроса за връщането на хартиената бюлетина. В сряда законопроектът за хартиения вот беше приет на първо четене от правната комисия, но в негово отсъствие. Божанков беше и един от депутатите, които в минали издания на Народното събрание подкрепяха идеята за изцяло машинния вот.

Предложението за смяната му беше прието със 165 гласа "за", 7 "против" (от "Продължаваме промяната") и 36 "въздържали се" (34 от ПП и 2 от "Демократична България").

По думите му обаче не може да се говори за "отстраняване и изключване",, тъй като решението е било взето по време на общ разговор с ръководството на БСП.

В интервю за "Капитал" той изразява позиции, които не са в особено съотвествие с тези, които партията му защитава през последния месец (а и не само). Една от тях е именно казусът с връщането на хартиената бюлетина.

"Лично аз нямам никакъв проблем с машинното гласуване. Иначе разбирам аргумента на колегите за възрастните хора. Има такива сигнали от структурите на БСП, че възрастните хора предпочитат хартията, затова те са тръгнали към опция на избор - машина или хартия. Ще претегля всички плюсове и минуси, но предполагам, че няма да подкрепя връщането на хартиената бюлетина", казва той в интервюто.

Преди дебатът за хартиената бюлетина да започне в пленарната зала, той заяви, че всеки има право на собствено мнение по въпроса.

Божанков изразява подкрепа и за изпращането на военна помощ в Украйна - тема, по която той не взе отношение в парламента в четвъртък, след като депутатите приеха предложението. Но по повод вдигането на табелки "мир" в пленарната зала по време на гласуването, депутатът от левицата казва, че не би участвал "в пърформанса с листчетата" в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024