Нинова предизвика Радев да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков в КС

Председателят на БСП Корнелия Нинова предизвика президента Румен Радев да не участва в церемонията по клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

В интервю за bTV Нинова определи предоставянето на мандат от 9 г. на двамата за нарушение на Конституцията - БСП ще го обжалва пред КС, но е възможно Атанасова и Белазелков вече да са встъпили в длъжност и да участват в решението за потвърждаване на легитимността на собствения си избор.

"Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата. Ако наистина държи на това, че и промяната в Конституцията не е както трябва, и изборът на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия. Ние каквото можем, го правим - ще обжалваме. Това е възможността за една опозиция. Но на президента казвам да не отива. Ще последва нова процедура, имаме такъв опит от предишния път", каза Нинова.

Клетвата на Атанасова и Белазелков трябва да бъде положена в едноседмичен срок от избора им - т.е. до петък, 26 януари.

Нинова обяви, че не смята двамата новоизбрани конституционни съдии за хора, които отговарят на условията за позициите.

"Вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърба на Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и т.н. Това са политически кандидатури, не трябваше да се случва по този начин", каза тя и обвини мнозинството, че превръща Народното събрание в "Бюро по труда за нискоквалифицирана работна ръка".

Нинова обърна внимание на това, че ГЕРБ не са участвали в парламентарния дебат с нито едно изказване в подкрепа на собствения си кандидат и председател на парламентарна група - Десислава Атанасова.

"Същото беше и в спора за конституцията - Христо Иванов изнесе целия дебат с нас, а от ГЕРБ нито дума. Борисов седи отстрани и гледа сеира, както винаги", каза тя.

Препратката, която Нинова прави в апела си към Радев, е към събитията от 2012 г. и несъстоялата се клетва на Венета Марковска като конституционен съдия.

Тогава Марковска също беше избрана от квотата на Народното събрание въпреки няколко сигнала срещу нея за търговия с влияние и съмнителни имотни сделки.

Тя така и не успя да стане конституционен съдия, защото Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата ѝ и бламира избора на парламента. Това доведе до оттеглянето на кандидатурата ѝ и замяната ѝ с върховния съдия Гроздан Илиев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС Легитимен ли е изборът на Атанасова и Белазелков след подигравката на парламента с КС?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024