Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за кабинет. Направихме достатъчно Снимка: © Screenshot

БСП прекратява разговорите с ГЕРБ-СДС за участие или подкрепа за евентуален редовен кабинет с първия мандат. Това обяви лидерката на партията Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти. Малко по-рано президентът връчи на кандидатката за премиер от партията на Бойко Борисов - Мария Габриел, мандат за съставяне на кабинет, след като сутринта се проведоха разговори с БСП, ДПС и ИТН. Заявката на Нинова прави математически невероятно избирането на правителство на Габриел без подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България", откъдето отказват такава. Гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН са общо 116 при 121 необходими за мнозинство в парламента.

Корнелия Нинова аргументира решението на Изпълнителното бюро на партията с това, че социалистите не са получили никаква яснота от партията мандатоносител за това какво правителство искат и кои са основните задачи пред евентуалния кабинет на Мария Габриел.

Нинова посочи, че двете политически формации имат и твърде много различия, включително такива приемането на държавния бюджет, войната в Украйна и Истанбулската конвенция.

"Направихме достатъчно в желанието си да дадем на българския народ стабилност и сигурност, да дадем един бюджет, който да гарантира развитие на икономиката и социалното спокойствие. Цял месец и половина ги чахаме. Решихме: прекратяваме разговорите за ГЕРБ за първи мандат нито за участие, нито за подкрепа", заяви тя.

Лидерката на БСП изтъкна, че партията ѝ винаги е била на мнение, че трябва да даде "всичко от себе си", за да има правителство. Ръководителите ѝ обаче не са съгласни с концепцията на ГЕРБ за кабинет. Те смятат, че Борисов е направил грешка, като е предложил "партиен кандидат" за премиер в лицето на Мария Габриел.

Нинова критикува първата политическа сила за това, че търси подкрепа от всички партии и е готова на всичко, за да я получи: "Борисов действа на принципа кой каквото поиска, му го дава. Вие си ни дайте гласовете за правителство, а после си оставяйте различни, критикувайте го, но то ще си действа, както иска".

Тя посъветва ГЕРБ да продължат разговорите си с "Продължаваме промяната-Демократична България", тъй като и без това "месец и половина си говорят" с тях.

"ГЕРБ с ПП-ДБ са коалиция на войната, джендърската коалиция. Те са на ход. И без това отговорността е на първия. Нека да си финализират разговора и да си направят правителство. Ние се оттегляме", допълни Нинова.

БСП все още не знае какви действия ще предприеме относно евентуален втори мандат и предпочита да "изчака и да види".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024