Нинова се готви за втори вот на недоверие към кабинета, ако първият се провали Снимка: © Getty Images

БСП е готова да внесе още един вот на недоверие към кабинета, ако първият се провали. Такава заявка даде лидерката на партията Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, след като дебатите с искане правителството да подаде оставка заради енергетиката приключиха. Гласуването е утре в 15 ч.

Провалът на първия вот на недоверие към управляващите обаче е почти сигурен. По-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще подкрепи правителството. Партията му участва в него и в парламентарното мнозинство с ПП-ДБ. Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който в последните месеци се изявява като неофициален говорител на Движението, също заяви, че партията му ще подкрепи кабинета. ДПС официално не е част от управляващото мнозинство, но декларира подкрепа за конституционна реформа и гласува с ПП-ДБ и ГЕРБ до момента.

"Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и независимият народен представител Радостин Василев се обединиха в недоволството си срещу управляващите. Мотивите за вота на недоверие са свързани с това, което обединената опозиция нарича "безотговорна политика" и "провал в енергийния сектор". Те обаче нямат заедно нужните поне 121 парламентарни гласа, за да свалят правителството. Дебатите по тази точка се проведоха в четвъртък, а съдбата на кабинета "Денков-Габриел" ще бъде решена в петък.

От думите на Нинова стана ясно, че вторият вот на недоверие ще бъде с други мотиви. Там критиките към управляващите ще бъдат насочени в сферата на отбраната и националната сигурност. За да може да бъде внесено в парламента, искането за нова процедура по сваляне на правителството трябва да събере поне 48 подписа от депутати. Групата на БСП е само от 23-ма души, което означава, че ще трябва да се намери още подкрепа.

Възможността за внасяне на поредица от подобни искания е заложена в Конституцията и Правилника за организацията на Народното събрание. Съгласно тях единственото ограничение е, че не може да се внася вот на недоверие по една и съща тема в рамките на 6 месеца след гласуване. Но може по друта тема, стига предходният вот да не е бил за "цялостната политика".

Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Тошко Йорданов Първият вот на недоверие към кабинета роди нова "некоалиция"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024