Нинова скочи срещу искането на Украйна за оръжия: Казусът е решен Снимка: © Булевард България

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова побърза да пореден път да заеме категорична позиция срещу изпращането на оръжия в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия.

По-рано през деня украинският посланик Виталий Москаленко съобщи, че в петък е изпратил официална нота до Министерството на външните работи на България, с която призовава за изпращане на съветско старо въоръжение към отбраняващата се държава. Той добави, че все още няма отговор, но ще изпрати апели и към други институции.

Украйна официално поиска оръжия от България

Председателят на БСП реагира с публикация във Facebook: "Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен."

С 200 гласа "за" парламентът подкрепи помощта за Украйна с ремонт на военна техника

На 4 май парламентът отхвърли предложенията на "Демократична България" и ГЕРБ за военна помощ, след което прие това на "Продължаваме промяната", което включва ремонт на украинска военна техника, но не и изпращане на български оръжия.

БСП бе най-активният противник на първите две гласувания. Заради тази позиция Нинова бе сред политиците, които попаднаха под прицела на габровския карнавал на 21 май. Тя бе представена като блудница с червена рокля и бутилка олио в ръка, а под фигурата ѝ бе поставен надпис "Комунистите държавата продават".

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Външното министерство потвърди, че в понеделник е получило нотата на украинския посланик и "предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024