Нинова уличи Гешев във вендета след поява на "Съдебна охрана" в дома ѝ в 7:30 ч. Снимка: © Булевард България

Председателят на БСП Корнелия Нинова се оплака, че униформени служители на "Съдебна охрана" са посетили дома ѝ в 7:30 ч. сутринта, намеквайки, че те са пратени за принудителното ѝ довеждане на разпит по жалбата на съпартиеца ѝ Кирил Добрев.

Нинова обвърза случилото се с това, че ден по-рано партията ѝ поиска оставката на Иван Гешев като главен прокурор и го обвини в бездействие по сигнали за корупция по високите етажи на властта.

Правосъдният министър Крум Зарков (също член на БСП и отявлен критик на Нинова) обаче опроверга твърденията ѝ, като обясни, че тя е търсена от служителите не за да я отведат на разпит, а за да ѝ бъде предоставен акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков.

"Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", посочва Крум Зарков.,

Реакция дойде и от прокурора Невена Зартова, която обяви, че "политически манипулации, непочиващи на фактите и на българското законодателство, само задълбочават недоверието към държавата и институциите".

На брифинга пред журналстите в Народното събрание Нинова пропусна да уточни каква е била действителната причината за появата на хората от службата - тя не е част от прокуратурата, а от системата на Министерството на правосъдието.

Тя обясни, че не са я намерили у дома, защото е излязла малко по-рано за председателски съвет и препоръча да я търсят на публично известното ѝ работно място, вместо в личния ѝ дом рано сутрин.

"Аз съм всеки ден тук", каза тя пред журналисти в Народното събрание. "Да дойдат тук и да ме отведат".

Драмите на Нинова с обвинението започнаха заради жалбата на Кирил Добрев срещу отказа на партията да възстанови членството му и правото му да гласува в пленума.

Тя обяви, че БСП е сезирала посланиците на държавите от ЕС и ще подаде жалба до Инспектората на ВСС срещу прокурора, който изисквал от нея лично да връчва призовки на членове на БСП, участвали в събранието като преброители.

"Преживели сме много опити за вътрешнопартийни преврати - и този няма да се получи. Ние сме свободни хора, нямаме зависимости от никого освен от колективните органи на партията. Всички жалби от Кирил Добрев на случаен принцип попадат в ръцете на един и същи прокурор", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024