Нинова уличи Гешев във вендета след поява на "Съдебна охрана" в дома ѝ в 7:30 ч. Снимка: © Булевард България

Председателят на БСП Корнелия Нинова се оплака, че униформени служители на "Съдебна охрана" са посетили дома ѝ в 7:30 ч. сутринта, намеквайки, че те са пратени за принудителното ѝ довеждане на разпит по жалбата на съпартиеца ѝ Кирил Добрев.

Нинова обвърза случилото се с това, че ден по-рано партията ѝ поиска оставката на Иван Гешев като главен прокурор и го обвини в бездействие по сигнали за корупция по високите етажи на властта.

Правосъдният министър Крум Зарков (също член на БСП и отявлен критик на Нинова) обаче опроверга твърденията ѝ, като обясни, че тя е търсена от служителите не за да я отведат на разпит, а за да ѝ бъде предоставен акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков.

"Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", посочва Крум Зарков.,

Реакция дойде и от прокурора Невена Зартова, която обяви, че "политически манипулации, непочиващи на фактите и на българското законодателство, само задълбочават недоверието към държавата и институциите".

На брифинга пред журналстите в Народното събрание Нинова пропусна да уточни каква е била действителната причината за появата на хората от службата - тя не е част от прокуратурата, а от системата на Министерството на правосъдието.

Тя обясни, че не са я намерили у дома, защото е излязла малко по-рано за председателски съвет и препоръча да я търсят на публично известното ѝ работно място, вместо в личния ѝ дом рано сутрин.

"Аз съм всеки ден тук", каза тя пред журналисти в Народното събрание. "Да дойдат тук и да ме отведат".

Драмите на Нинова с обвинението започнаха заради жалбата на Кирил Добрев срещу отказа на партията да възстанови членството му и правото му да гласува в пленума.

Тя обяви, че БСП е сезирала посланиците на държавите от ЕС и ще подаде жалба до Инспектората на ВСС срещу прокурора, който изисквал от нея лично да връчва призовки на членове на БСП, участвали в събранието като преброители.

"Преживели сме много опити за вътрешнопартийни преврати - и този няма да се получи. Ние сме свободни хора, нямаме зависимости от никого освен от колективните органи на партията. Всички жалби от Кирил Добрев на случаен принцип попадат в ръцете на един и същи прокурор", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024