"Ниската" цена на газа се оказа с 26% по-висока за индустрията

Анонсът на КЕВР за свалянето на цената на природния газ през ноември 2021 г. провокира протест от страна на най-големите индустриални компании в България и обвинения срещу регулатора от страна на ГЕРБ.

Според работодателските организации, известно намаление на цената ще има, но само за битовите потребители и топлофикациите. Доставките на природен газ за индустрията обаче ще поскъпнат и то с 26,8% на месечна база.

"Категорично протестираме в енергийната криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всякакви граници. Как ще привличаме инвеститори? Като с административни актове застрелваме икономиката?", пише в декларация на КРИБ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори БФИЕК.

В писмото се посочва, че съгласно договорите за доставка между големите предприятия и "Булгаргаз" промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, "въпреки че формално става дума за свободен пазар".

"Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв./MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв. "Намалението" на цената се оказа "увеличение" за индустрията с 27% спрямо октомври", казват от индустриалните организации.

Обявеното от КЕВР намаление на цената (с 1,42% на месечна база) ще важи само за битовите потребители на природен газ и за топлофикациите.

"Това е пореден пример за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални потребители към регулирания пазар. И е поредната тежест, която те трябва да понесат по време на пандемия", казват още от организациите. Те настояват "Булгаргаз" да внесе ново изменено заявление за цените на природния газ за ноември 2021, в което да се вземат предвид всички фактори за намаляване на цената за утвърждаване.

В понеделник вечер директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че е постигната договореност по "спорни въпроси" с руския доставчик на горивото "Газпром".

"Предвид високите цени на газа те решиха финансовата полза от 40 млн. лв. да бъде прехвърлена на битовите потребители. Това означава близо два пъти по-ниска цена", каза Павлов на 1 ноември.

На пресконференцията присъства и социалният вицепремиер Гълъб Донев, който коментира, че правителството прави "всичко възможно да не допуснем през зимния сезон високи цени на отоплението и непосилни разходи за топлофикационните и газоразпределителните дружества".

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев уличи служебното правителство в манипулация и коментира, че е разочарован от поведението на членовете на КЕВР.

"Привикали са регулатора в лицето на Иван Иванов и са казали "Трябва да намериш начин да го намалиш този газ. Регулаторът се е поддал на този натиск. Отделил е малка група от потребители и е намалил цената за тях с минус 1%, а за всички останали вместо да го вдигне с 15%, го вдига с близо 30%", каза Добрев пред bTV.

Той изрази подкрепа за индустриалните организации, които вече поискаха оставката на Иванов като председател на КЕВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024