Макрон похвали нобелистката Ани Ерно, но тя подкрепи протест срещу него Снимка: © Getty

Френската писателка Ани Ерно, която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература, подписа отворено писмо в подкрепа на масов протест срещу президента Еманюел Макрон, организиран от лявата опозиция.

Организаторите на планирания за 16 октомври протест обвиняват Макрон, че не успява да овладее растящите цени на енергията, както и че не предприема достатъчно действия срещу климатичните промени.

"Еманюел Макрон се възползва от тази инфлация за да увеличи печалбите на капитала за сметка на всички останали“, пише в писмото, което е публикувано във френското издание Journal de Dimanche.

82-годишната Ерно е посочена първа в списъка от подписалите писмото 69 писатели, икономисти, професори и активисти.

След новината, че Ерно получава Нобеловата награда за литература, изпреварвайки други спрягани имена като Салман Рушди и Харуки Мураками, френският президент нарече глава на писателката „този на свободата на жените и на забравените“.

Франс прес отбелязва, че необичайната публична критика от писател, чиито дълбоко интимни и феминистки произведения получиха широко признание през последните години, може да засили гнева срещу плана му да накара французите да работят по-дълго.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024