"Нормални хора" по HBO: Пленяваща любовна история, която ще отнесете със себе си

Конъл и Мариан седят на пода един срещу друг с вдигнати колене и наведени между тях глави, а телата им описват перфектно формата на сърце. Това е кадърът, в който без използването на излишни думи става ясно колко нежна, сложна и дълбока е любовната история на двамата ирландци от „Нормални хора“ („Normal People“).

Сериалът на BBC и Hulu, създаден по едноименната книга на Сали Рууни от 2018, е добър във всяко отношение – актьорска игра, режисура и сценарий.

„Нормални хора“ показва и как една детска любов може да бележи живота на човек до неговия край. Той е урок, че тези връзки не трябва да се подценяват, а напротив – те формират част от нашата индивидуалност.

29-годишната ирландка Сали Рууни е автор на сценария заедно с Алис Бърч. Въпреки изкушението да пресъздадат абсолютно същата история от успешния роман и на екрана, двете устояват и създават ново преживяване дори за хората, прочели книгата.

"Нормални хора" по HBO: Пленяваща любовна история, която ще отнесете със себе си - Дейзи Едгар-Джоунс

В главните роли влизат Дейзи Едгар-Джоунс („Война на световете“, „Студени крака“) и Пол Мескал – 24-годишен ирландец, който прави телевизионния си дебют. Първоначално те са гимназисти в малко градче, а след това животът им напълно се променя в опит да се превърнат в самостоятелни, зрели хора. Сюжетът проследява любовната им история от дните в училище до годините им в „Тринити колидж“. Това е една история за любов, която прераства в зависимост, включително и физическа и сексуална. На моменти човек гледа и си казва "толкова ли е трудно тези двамата да се разберат, нали се обичат".

Режисьорите Лени Ейбрахамсън и Хети Макдоналд по перфектен начин пресъздават всички разочарования и вълнения, всички ужаси и унижения, блясъка и тъмните страни на Конъл и Мариан. Дори когато са разделени, те пак са заедно. Връзката им е толкова интимна и истинска, че зрителите няма как да не потънат в историята и да не почувстват това, което усещат и главните герои. Това е сериал, който ще преживявате заедно с героите, ще им съчувствате, ще искате да им помогнете.

Мариан Шеридън е от богато семейство, което притежава няколко имения в Ирландия и Европа, но в което няма любов. Тя е остроумна и интелигентна, въпреки това пренебрегвана от връстниците си в гимназията, особено от момчетата с по-ниски заложби. Обиждат я и казват, че е грозна, което, между другото, съвсем не е истина. В тяхната група е и Конъл Уолдрън – обичан от всички футболист. Той се въздържа от това да обижда Мариан, но и никога не застава зад нея, въпреки че двамата започват тайна връзка.

Майката на Лорън (в ролята – Сара Грийн) работи като чистачка за майката на Мариан, но сериалът не стъпва на социален конфликт. Двамата започват да се срещат и извън училище, влюбвайки се един в друг. Пазят обаче връзката си в тайна, защото Конъл не желае приятелите да му се присмиват, че излиза със „скапаната“ Шеридън.

Нормални хора сериал ревю

Ейбрахамсън, който има номинация за „Оскар“ с „Room“, е режисьор на първите шест епизода, а Макдоналд – на следващите. И двамата се обединяват зад едно – залагат на серия от любовни, включително и секс-сцени, прекъсвани от кратки диалози между Конъл и Мариан. Няма част от телата на двамата, която да остане неразкрита, но това има своето значение – показва интимния свят на влюбените, който те крият от останалите и имат само за себе си.

Когато Конъл и Мариан са приети в колеж, отношенията им претърпяват големи промени, защото и двамата вече са различни хора. Момичето, чрез своята интелигентност и чувство за хумор, се превръща в лидер на група интелектуалци, докато момчето е завладяно от съмнения за това дали е достатъчно умно, за да се впише в този свят и да открие нови приятели.

Гримьорите и екипа за костюмите в „Нормални хора“ са свършили чудесна работа в това да преобразят актьорите в няколко години по-възрастни.

Макар химията между тях да се запазва, проблемите се появяват един след друг и това постоянно поставя нови препятствия пред връзката им. Играта на Едгар-Джоунс и Мескал е толкова добра, че в моменти, в които е прекалено лесно да пресилиш драмата, те остават достатъчно овладени.

Дейзи Едгар-Джоунс  и Пол Мескал в Нормални хора

Драмата е подплатена от меланхолия, от мъгливата и мрачна ирландска обстановка, както и от любовните песни „Only You“, „The Night We Met“ и „It Was You“.

Както отбелязва Джен Чейни от „Vulture“ – попаднеш ли веднъж в този свят, ти се иска да останеш там още малко. А според филмовия критик на „The Guardian“ Люси Манган – най-впечатляващо в историята е показването на съвместимостта и несъвместимостта в характерите на Конъл и Мариан и това как въпреки всичко те остават заедно.

„Чувствам се емоционално обвързана към тези двама души“, споделя един от сценаристите Алис Бърч. „Не изпитвам това чувство толкова често“.

Едгар-Джоунс прави дебюта си още на 17 години в комедията „Студени крака“, а сега е на 22. Тя взема ролята на Мариан напълно случайно. Чува как една от приятелките ѝ се готви за кастинг, репетирайки в кухнята. „И си помислих: „Хм, това звучи добре“. След това взех книгата, прочетох я и просто се влюбих в нея. Помислих си: „О, Боже мой, обичам това повече от всичко останало. Наистина искам тази роля“.

Дейзи Едгар-Джоунс и Пол Мескал в Нормални хора hulu - HBO филм/сериал

„Когато видях Пол, си казах: „Знам всичко за теб!“. Което е глупаво, защото той не беше Конъл, а съвсем друго човек“, споделя още Едгар-Джоунс в интервю за The Guardian.

Пол Мескал казва, че всички от приятелите в театъра са искали да влязат в ролята му, когато кастингите за „Нормални хора“ са започнали. „Това е едно от тези неща, за които знаеш, че ще се развият до големи мащаби. По това време бях сред много ирландски актьори и всички чувствахме по някакъв начин, че сме Конъл“.

Той открива много интересен смисъл в сериала и книгата на Сали Рууни. „Моят опит и този на връстниците ми показва, че интимните взаимоотношения между двама души вече са по-трудни като цяло заради социалните мрежи и приложенията за запознанства. Това е малко депресиращо и страшно, защото представяш себе си, но при контакта с другия, ставате различни хора. Мисля, че Конъл и Мариан са пример, че това не трябва да е така“.


Прочетете още:

The Undoing: Въпреки финала този сериал е шедьовър The Undoing: Въпреки финала този сериал е шедьовър

Филмите и сериалите, които ще гледаме през декември 2020 Филмите и сериалите, които ще гледаме през декември 2020

Новите коледни филми, които да гледаме тази година Новите коледни филми, които да гледаме тази година

 Шведските сериали, които трябва да се гледат Шведските сериали, които трябва да се гледат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024