Носенето на маски в България става задължително от утре Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи на брифинг в Министерски съвет, че ще разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед за задължително носене на маски за лице на обществени места в държавата, а той, от своя страна, постанови новата мярка, която ще важи до 26 април.

Министър-председателят допълни, че тя ще влезе в сила от утре - 12.04. По думите на Борисов ще бъдат приемани и шалове, както е в останалите европейски държави, въвели такова изискване.

Поръчани са още 1 милион маски, а фабриките продължават да произвеждат. Гражданите могат да носят и маски, които са си шили сами.

Борисов каза, че държавата има готовност да се плати за тези, които нямат възможност да си закупят сами маска.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в това число транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.) - това гласи текстът на заповедта.

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ МАСКА САМИ

За пръв път здравният министър издаде такава заповед на 30 март, но тя бе отменена още на следващия ден "до постигане на консенсус" заради негативната обществена реакция.

Основните причини за гражданското недоволство бяха малкото количество на маски по аптеките и високите цени за закупуването им. Повторното въвеждане на мярката идва след като беше решено, че няма да има забрана за посещаване на църковните служби за Великден.

"Има разколебаване в обществото, че такова животно като коронавирус няма. Появиха се хора с грешни послания и зрителите им вярват", каза в петък вечерта в предаването "Панорама" по БНТ ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния щаб за борба с коронавируса.

На въпрос дали се радва на хубавото време, ген. Мутафчийски отговори: "При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение. Може би сме единствената държава в Европа, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. България се справя, но е на път сама да се провали."

"Трябва да удържим положението, докато не се открие лекарство или ваксина."

"Има голяма надежда. И ние показахме на света, че една малка държава с ограничен ресурс може да се справи. Но е напът сама да се провали. Ние сме царе на изключенията. Те стават правила. За празниците трябва да се въведат още по-строги мерки. Например задължителното носене на маски. Ще го предложа на правителството."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023