Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи на брифинг в Министерски съвет, че ще разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед за задължително носене на маски за лице на обществени места в държавата, а той, от своя страна, постанови новата мярка, която ще важи до 26 април.

Министър-председателят допълни, че тя ще влезе в сила от утре - 12.04. По думите на Борисов ще бъдат приемани и шалове, както е в останалите европейски държави, въвели такова изискване.

Поръчани са още 1 милион маски, а фабриките продължават да произвеждат. Гражданите могат да носят и маски, които са си шили сами.

Борисов каза, че държавата има готовност да се плати за тези, които нямат възможност да си закупят сами маска.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в това число транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.) - това гласи текстът на заповедта.

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ МАСКА САМИ

За пръв път здравният министър издаде такава заповед на 30 март, но тя бе отменена още на следващия ден "до постигане на консенсус" заради негативната обществена реакция.

Основните причини за гражданското недоволство бяха малкото количество на маски по аптеките и високите цени за закупуването им. Повторното въвеждане на мярката идва след като беше решено, че няма да има забрана за посещаване на църковните служби за Великден.   

"Има разколебаване в обществото, че такова животно като коронавирус няма. Появиха се хора с грешни послания и зрителите им вярват", каза в петък вечерта в предаването  "Панорама" по БНТ ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния щаб за борба с коронавируса.

На въпрос дали се радва на хубавото време, ген. Мутафчийски отговори: "При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение. Може би сме единствената държава в Европа, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. България се справя, но е на път сама да се провали."

"Трябва да удържим положението, докато не се открие лекарство или ваксина."

"Има голяма надежда. И ние показахме на света, че една малка държава с ограничен ресурс може да се справи. Но е напът сама да се провали. Ние сме царе на изключенията. Те стават правила. За празниците трябва да се въведат още по-строги мерки. Например задължителното носене на маски. Ще го предложа на правителството."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект