Снимка: © Getty Images

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че отменя заповедта, с която наложи задължително носене на предпазни маски на обществени места.

"Тъй като няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точката за маските до постигане на консенсус. Вместо това българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще се раздадат чрез Министерството на труда и социалната политика и регионалните му служби на социално-слабите хора и на тези, които нямат възможност да си закупят маски", каза Ананиев на брифинг в правителството. 

Новите маски, които кабинетът ще достави, са респираторни от типа FFP2 или FFP3, които дават най-добра защита от проникване на вируси в дихателните органи. 

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за гражданите мерки", каза Ананиев.

Нова задължителна заповед за маски няма да бъде издавана, а вместо това Министерството на здравеопазването ще продължи да призовава и препоръчва на хората да използват маски при напускането на дома си. 

"Между медицинския персонал се води дебата кой трябва да носи тази маска. Едни казват, че тя е абсолютно безсмислена, други казват, че трябва да се носи от хората, които са заболели, за да не пренасят заболяването към други, а здравите хора - да не ползват маски. Това би било вярно, ако ние знаехме кои са болни. Между нас сега се движат може би хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е по-добре всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", каза още Кирил Ананиев.

Очаква се 2 милиона маски да бъдат доставени от Китай - част от тях са обикновени медицински маски, а другите са с повишена защита. Пратката трябва да дойде в страната до една седмица. 

Правителството е в контакт с няколко български фирми, които в момента произвеждат предпазни материали и маски. 

"В момента сме в разговори с тях. При всички случаи поръчката ще е в хиляди бройки на седмица. До няколко седмици българското производство ще е преобладаващо на пазара, така че няма да бъдем зависими от вноса от чужди държави", казва още Кирил Ананиев. 

До момента няма глобени хора за това, че не са носили предпазни маски (заповедта влезе в сила от понеделник следобед и "оцеля" около 19 часа). Наложени са обаче санкции на близо 400 души за нарушения на забраната за разходки в паркове и градини. 

Кирил Ананиев обяви, че се обмисля намаляване на досегашните глоби от 5000 лева при нарушения на заповедите за социална дистанцираност. Нарушенията на задължителната карантина обаче ще продължат да се преследват по разпоредбите на НК. 

Прочетете още

Кои маски защитават най-добре от коронавируса?

Covid-19: Има ли полза от текстилните маски?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват