Снимка: © Getty Images

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че отменя заповедта, с която наложи задължително носене на предпазни маски на обществени места.

"Тъй като няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точката за маските до постигане на консенсус. Вместо това българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще се раздадат чрез Министерството на труда и социалната политика и регионалните му служби на социално-слабите хора и на тези, които нямат възможност да си закупят маски", каза Ананиев на брифинг в правителството. 

Новите маски, които кабинетът ще достави, са респираторни от типа FFP2 или FFP3, които дават най-добра защита от проникване на вируси в дихателните органи. 

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за гражданите мерки", каза Ананиев.

Нова задължителна заповед за маски няма да бъде издавана, а вместо това Министерството на здравеопазването ще продължи да призовава и препоръчва на хората да използват маски при напускането на дома си. 

"Между медицинския персонал се води дебата кой трябва да носи тази маска. Едни казват, че тя е абсолютно безсмислена, други казват, че трябва да се носи от хората, които са заболели, за да не пренасят заболяването към други, а здравите хора - да не ползват маски. Това би било вярно, ако ние знаехме кои са болни. Между нас сега се движат може би хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е по-добре всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", каза още Кирил Ананиев.

Очаква се 2 милиона маски да бъдат доставени от Китай - част от тях са обикновени медицински маски, а другите са с повишена защита. Пратката трябва да дойде в страната до една седмица. 

Правителството е в контакт с няколко български фирми, които в момента произвеждат предпазни материали и маски. 

"В момента сме в разговори с тях. При всички случаи поръчката ще е в хиляди бройки на седмица. До няколко седмици българското производство ще е преобладаващо на пазара, така че няма да бъдем зависими от вноса от чужди държави", казва още Кирил Ананиев. 

До момента няма глобени хора за това, че не са носили предпазни маски (заповедта влезе в сила от понеделник следобед и "оцеля" около 19 часа). Наложени са обаче санкции на близо 400 души за нарушения на забраната за разходки в паркове и градини. 

Кирил Ананиев обяви, че се обмисля намаляване на досегашните глоби от 5000 лева при нарушения на заповедите за социална дистанцираност. Нарушенията на задължителната карантина обаче ще продължат да се преследват по разпоредбите на НК. 

Прочетете още

Кои маски защитават най-добре от коронавируса?

Covid-19: Има ли полза от текстилните маски?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"