Здравният министър отмени заповедта за задължителните маски Снимка: © Getty Images

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че отменя заповедта, с която наложи задължително носене на предпазни маски на обществени места.

"Тъй като няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точката за маските до постигане на консенсус. Вместо това българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще се раздадат чрез Министерството на труда и социалната политика и регионалните му служби на социално-слабите хора и на тези, които нямат възможност да си закупят маски", каза Ананиев на брифинг в правителството.

Новите маски, които кабинетът ще достави, са респираторни от типа FFP2 или FFP3, които дават най-добра защита от проникване на вируси в дихателните органи.

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за гражданите мерки", каза Ананиев.

Нова задължителна заповед за маски няма да бъде издавана, а вместо това Министерството на здравеопазването ще продължи да призовава и препоръчва на хората да използват маски при напускането на дома си.

"Между медицинския персонал се води дебата кой трябва да носи тази маска. Едни казват, че тя е абсолютно безсмислена, други казват, че трябва да се носи от хората, които са заболели, за да не пренасят заболяването към други, а здравите хора - да не ползват маски. Това би било вярно, ако ние знаехме кои са болни. Между нас сега се движат може би хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е по-добре всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", каза още Кирил Ананиев.

Очаква се 2 милиона маски да бъдат доставени от Китай - част от тях са обикновени медицински маски, а другите са с повишена защита. Пратката трябва да дойде в страната до една седмица.

Правителството е в контакт с няколко български фирми, които в момента произвеждат предпазни материали и маски.

"В момента сме в разговори с тях. При всички случаи поръчката ще е в хиляди бройки на седмица. До няколко седмици българското производство ще е преобладаващо на пазара, така че няма да бъдем зависими от вноса от чужди държави", казва още Кирил Ананиев.

До момента няма глобени хора за това, че не са носили предпазни маски (заповедта влезе в сила от понеделник следобед и "оцеля" около 19 часа). Наложени са обаче санкции на близо 400 души за нарушения на забраната за разходки в паркове и градини.

Кирил Ананиев обяви, че се обмисля намаляване на досегашните глоби от 5000 лева при нарушения на заповедите за социална дистанцираност. Нарушенията на задължителната карантина обаче ще продължат да се преследват по разпоредбите на НК.

Прочетете още

Кои маски защитават най-добре от коронавируса?

Covid-19: Има ли полза от текстилните маски?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023