Нов Covid-антирекорд в Индия, САЩ изпраща помощи за над 100 млн. долара Снимка: © Getty Images

Първата спешна пратка с медицински материали за Индия от САЩ пристигна в деня, в който азиатската страна отбеляза пореден антирекорд за нови случаи на Covid – 386 452 инфекции.

Втората по население държава в света се бори срещу една от най-страшните вълни на коронавирус. Допреди дни тя бе на шесто място по брой заразени от началото на пандемията, днес вече само САЩ е пред нея. Инфектираните са над 18,7 млн., а след като през последното денонощие бяха регистрирани още близо 3500 жертви, починалите станаха повече от 208 хиляди.

Според местните власти – цифрите са много по-високи, защото не всеки има достъп до тестове, което води до скрита заболеваемост. В болниците няма свободни легла, хора умират на улиците пред лечебните заведения, а влакове, стадиони и спортни зали са превърнати в Covid-отделения.

Индия е на предела: Стадиони и вагони стават Covid-отделения, а ЕС и САЩ изпращат кислород

В петък военният транспортен самолет Super Galaxy пристигна от Америка в Делхи с над 400 кислородни бутилки на борда, както и още медицинско оборудване, включително 1 милион бързи тестове за коронавирус. Помощта идва след разговор между американския президент Джо Байдън и индийския премиер Нарендра Моди.

„В следващите дни САЩ ще доставя помощи, струващи над 100 млн. долара, за да окаже спешна подкрепа на нашите партньори от Индия“, каза говорителят на американския държавен секретар. Не само властите в САЩ, а компании и отделни хора започват да правят дарения, които ще бъдат транспортирани до Делхи през следващата седмица.

Липсата на кислород е един от големите проблеми в цяла Индия. Според изследване на PATH – организация, която следи нуждата от кислород по света – в азиатската страна има най-голямо търсене. Всеки ден то се увеличава с по още 6-8%.

Над 40 държави вече са обявили, че ще изпратят медицинско оборудване към Делхи, или вече са го направили. То включва почти 550 кислородни генератора, над 4000 концентратора, 10 хиляди бутилки с кислород и др. Япония, Германия, Франция, Дания, Саудитска Арабия, ОАЕ, Австралия, Бутан и още десетки страни се включват в тежката битка на индийските власти срещу пандемията.

В страната ще пристигнат стотици хиляди дози на ваксините срещу Covid-19, защото те също не достигат. САЩ ще сподели с Индия част от 60-те милиона ваксини на AstraZeneca, които има на склад, защото местният регулатор FDA още не е одобрил препарата.

Местното правителство ще позволи всички пълнолетни, които желаят, да се имунизират от тази събота. Това означава, че още 600 млн. души ще получат достъп до препаратите. До момента само хора от първа линия като медиците, хора от възрастовата група 45+ и тези с придружаващи заболявания можеха да се ваксинират. Те получиха дози или от AstraZeneca, или от индийската Covaxin на компанията Bharat Biotech.

До момента в страната са поставени около 150 милиона дози, което е 11,5% от населението. Само 25 милиона души от общо 1,3 млрд., живеещи в страната, са с напълно завършена ваксинация.

Погребалните зали също не могат да се справят с натиска и в много градове се извършват масови погребения и кремации.

Десетки държави, включително България, спряха преки и непреки полети от Индия заради новия индийски щам на коронавируса.

„Съвсем открито ви казвам, че не знаем нищо за него“, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA този петък. „Няма научни данни какви са характеристиките му, но щом заразява по 300 хиляди души на ден и 4000 умират, явно е сериозен. Трябва да се отбележи, че условията в Индия допринасят за такова развитие на заразата. Този щам излиза от границите на страната, няма как да го спрем с каквито и да е мерки - така стана и с британския, и с бразилския, и с нигерийския".

Индийският вариант на Covid-19 вече е засечен в Европа в държави като Гърция и Румъния.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024