Нов обрат в ЦИК: Все пак 100% от контролните разписки ще се броят Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия прегласува за пореден път решението си за контролното броене на разписките от машините. Късно в петък вечер мнозинството в ЦИК се върна на първоначалната си идея, според която 100% от бележките ще бъдат броени от членовете на секционните избирателни комисии.

"Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя "Сиела Норма" и с оглед гарантиране доверието в изборния процес", казва представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов.

Скандалите около вноса на извънреден брой машини от фирмата-доставчик поставиха изборната администрация в непрекъснат обяснителен режим, разпалван и от висшето ръководство на ГЕРБ, което от месеци твърди, че се готви "манипулация" на вота.

Първоначално ЦИК прие да се броят всички разписки, но Върховният административен съд изрично указа на комисията, че паралелното броене не може да заменя крайния официален резултат, извлечен от машините.

Впоследствие комисията взе решение да се броят разписките не в 100%, а в 30% от секциите с електронни устройства.

Точно преди деня за размисъл обаче администрацията отново преобърна мнението си заради медийната кампания, която подкопаваше доверието в честността на вота.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат", казва Камелия Нейкова, председател на ЦИК от ИТН.

Николай Хаджигенов (ИБГНИ) обяви междувременно, че още утре коалицията ще внесе жалба срещу решението на ЦИК.

В петък беше публикувано и изследване на "Екзакта", според което готовността на гражданите да гласуват е започнала да намалява между октомври и ноември, а едва 18% от избирателите на ГЕРБ вярват в честността на вота. Кампанията срещу машинното гласуване е накарала и "политически апатичните" граждани да развият недоверие към валидността на изборния резултат, твърди агенцията.


Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1" на 14 ноември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023