Нов опит за ограничаване на повсеместната реклама на хазарт в България Снимка: © Министерство на финансите

Министерството на финансите подготвя промени в Закона за хазарта, които са насочени към спиране на безразборната реклама на хазартни игри.

От МФ съобщават, че по-конкретно се цели ограничаване на рекламите в близост до училища, обществени сгради и "агресивно телевизионно съдържание".

Промените в закона ще бъдат насочени и срещу "дейността на нелегалните сайтовете за хазартни игри и срещу възможностите за изпиране на пари чрез хазартна дейност".

В сряда Асен Василев е поканил на среща представителите на 4-те най-големи организации на хазартната индустрия, заедно с ръководството на НАП, Българския спортен тотализатор и Асоциацията на българските радио и ТВ оператори.

Те ще се включат в работна група, която ще подготви промените.

Василев настовява за допълнителна регулация на хазартния сектор, но "в диалог с бранша".

Това не е първият опит на държавата да ограничи рекламите на хазарт, които доминират както в телевизионния ефир, така и в доста от големите онлайн медии и външната реклама по градовете.

Законът изрично забранява пряката реклама на хазарт, но съществуват определени изключения, които допускат масово заобикаляне на смисъла на забраната. Още през 2018 г. Валери Симеонов предлагаше да се забрани всякакъв тип реклама на хазартни игри във времето, в което Националната лотария на Васил Божков спонсорираше цели предавания, но това не се случи.

Служебният министър на финансите Росица Велкова също беше предложила да се забрани и обявяването на бонуси и награди за участници в хазартни игри като вид реклама - отново не успя да го прокара през Народното събрание.

През август 2023 НАП създаде отдел "Превенция и противодействие на изпирането на пари", който да упражнява надзор върху хазартните компании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024