Нов опит за влизането на България в сухопътния Шенген може да бъде направен през октомври Снимка: © Getty Images

Решението за пълноправното членство на България в Шенген се очаква до края на годината. Това съобщи ръководителката на представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова, цитирана от БНР.

Към момента страната ни е член на зоната, свободна от граничен контрол, но той е отпаднал само по въздух и море. Предстои и евентуалното премахване на сухопътните граници в Шенген както за Бъглария, така и за Румъния.

На 10 октомври тази година европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и унгарският външен министър ще внесат ново предложение за това в Съвета на ЕС.

София и Букурещ все още не са пълноправни членки на Шенген заради ветото, което Австрия налага. Чобанова посочва, че двете държави ще имат подкрепата на Европейската комисия за премахването на сухопътния контрол. Решението обаче дали това ще се случи се взима от Съвета на ЕС при това с пълно единодушие от всички страни членки.

"Европейската комисия e плътно до България и до Румъния. Надяваме се за решение още тази година", каза Чобанова.

Шенгенското пространство позволява на над 400 млн души да пътуват свободно между отделните държави членки, без да преминават през граничен контрол. Австрийкото вето обаче не позволява отпадането на сухопътните граници за София и Букурещ.

В българската столица днес се проведе и форум по темата за негативното въздействие от оставането на двете страни извън Шенген по суша. В него участваха политици, експерти и представители на бизнеса.

По думите на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков всеки камион, който чака на българо-румънската граница, губи по 200 евро на ден за своя собственик. Причината е именно бавното минаване заради граничните проверки.

Според него това не е само български или румънски проблем, а засяга единният европейски пазар, тъй като по Дунав мост 2 преминава износ и за други страни от Шенген.

Основното притеснение, което Виена изразява за налагането на ветото срещу България и Румъния, е сигурността на границите. Страната се опитва да се справи с мигрантския поток от години. През октомври там предстоят парламентарни избори, а един от големите залози в тях е именно въпросът за Шенген.

Още по темата:

Сухопътен Шенген за България и други залози от предстоящите избори в Австрия

Поръчка "на тъмно" от Агенция "Митници" рискува да попречи на членството на България в Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков на мястото на Хазарта в 25 МИР София. Ясни са водачите в листите на ПП-ДБ

Вижте всички водачи в листата на ПП-ДБ за предстоящите избори

15:30 - 24.09.2024
Важно днес

"Отстрелването" на управителя на НЗОК от ГЕРБ и ДПС е незаконно, реши КС

Той може да се върне на работа

15:06 - 24.09.2024
Кино и сериали

Алек Алексиев в главната роля в новия български аудиосериал "Безбряг"

Гласът на Алек Алексиев ни пренася в света след климатичните промени, където хора ядат „звездици“, за да оцелеят

13:12 - 24.09.2024