Снимка: © Getty Images

Управляващите предлагат проект за създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност. Междуведоммственият съвет ще се занимава с рисковете за икономическата и финансовата система. Той ще бъде оглавен от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, съобщава БНР.

В Междуведомствения съвет ще влизат още заместник-министрите на правосъдието, на външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, както и зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Извънредният орган ще се занимава с изготвянето на национални списъци на хора, които извършват престъпления в икономическата и финансовата сфера, като злоупотрeби и измами в киберпространството, нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, злоупотреба с евросредства и други.

Тази мярка наподобява американския закон "Магнитски", по който вече има санцкионирани българи, сред които са депутатът от ДПС Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков.

Включването в националните списъци ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, както и отнемане на незаконно придобито имущество чрез замразяване на активи, дейности или спиране изпълнението на договори без постановена присъда.

В проектозакона е посочено, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в списъка, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Според източници на БНР към момента създаването на органа е в начален етап на предложение и няма одобрението на коалиционните партньори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев