Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите Снимка: © Getty Images

Управляващите предлагат проект за създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност. Междуведоммственият съвет ще се занимава с рисковете за икономическата и финансовата система. Той ще бъде оглавен от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, съобщава БНР.

В Междуведомствения съвет ще влизат още заместник-министрите на правосъдието, на външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, както и зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Извънредният орган ще се занимава с изготвянето на национални списъци на хора, които извършват престъпления в икономическата и финансовата сфера, като злоупотрeби и измами в киберпространството, нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, злоупотреба с евросредства и други.

Тази мярка наподобява американския закон "Магнитски", по който вече има санцкионирани българи, сред които са депутатът от ДПС Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков.

Включването в националните списъци ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, както и отнемане на незаконно придобито имущество чрез замразяване на активи, дейности или спиране изпълнението на договори без постановена присъда.

В проектозакона е посочено, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в списъка, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Според източници на БНР към момента създаването на органа е в начален етап на предложение и няма одобрението на коалиционните партньори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024