Снимка: © Getty Images

Американската биотехнологична компания Moderna обяви, че кандидатът й за ваксина срещу Covid-19 е показал 94,5% ефикасност в предотвратяване на заразата след анализ на клиничните изпитания.

Новината дойде седмица, след като Pfizer и BioNTech съобщиха за сходен показател при тестовете върху доброволци - над 90%.

И в двата случая става дума за междинни анализи от големи клинични изследвания. Moderna тества своя препарат върху 30 000 доброволци - половината от тях са получили две дози на ваксината в разстояние на 28 дни, а другата част за инжектирани с плацебо.

Според данните от анализа - 95 души от участниците в изпитанията са се заразили с Covid-19. От тях само петима са били в групата на ваксинираните с реалния препарат. 90 са от контролната група, която не е получила медикамент, а плацебо.

В 11 от случаите са установени усложнения при преминаването през болестта. Нито един от тях не е в групата от доброволци, които са имунизирани с експерименталния препарат на Moderna.

Резултатите показват, че ваксината провокира имунната реакция, която защитава хората при излагане на SARS-Cov2.

"Положителните данни от междинния резултат на изследването ни от Фаза 3 дават първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заболяване от Covid-19, включително тежка форма на болестта", казва Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna в свое изявление.

И Moderna, и Pfizer/BioNTech използват сходна технология за разработването на ваксините си. Тя се основава на т.нар. информационна рибонуклеинова киселина, която съдържа генетични инструкции за производството на протеини в клетките. Учените от двете лаборатории са създали информационна РНК с код, който произвежда шиповия протеин на новия коронавирус - ключа на вируса при инфектирането на клетките. По този начин ваксината кара имунната система да създаде антитела срещу вируса, без да предизвиква болест, тъй като останалта част от вируса липсва.

Ако двете ваксини на база на информационна РНК наистина работят, това ще бъде изключителен пробив в науката - не само заради безпрецедентната скорост, с която се създава ваксина срещу заразна болест, но и поради факта, че до момента няма нито един препарат от този тип, одобрен от регулатора в САЩ FDA.

Двете изследвания на Moderna и Pfizer се различават по протоколите за регистриране на случаите на инфекция, както и по изискванията за съхранение на препарата.

Moderna твърди, че тяхната ваксина може да се транспортира и пази във фризери с температура -4 градуса по Целзий, което означава, че би могла да се държи дори в някои домашни хладилници. Препаратът на Pfizer изисква наличие на специализирани фризери, които са способни да поддържат температура от -70 градуса по Целзий.

До дни Moderna планират да внесат документите за разрешение на ваксината при извънредни случаи пред FDA. Компанията сключи договор с американското правителство за 1,5 млрд. долара през август, за да подсили производството си и да може да достави 100 млн. дози от ваксината си. Ако разрешението бъде дадено, първите 20 млн. дози може да започнат да се разпределят в САЩ до края на 2020 г.

Работата на лабораторията е подпомогната с 955 млн. долара от федералния бюджет на САЩ през Службата за биомедицински напреднали изследвания и разработки. Екипът е работил заедно с Националния институт по алергиите и инфекциозните болести на САЩ, чийто директор е Антъни Фаучи.


Прочетете:

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин: Животът ще се върне към нормалното през зимата на 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"