Премиерът Бойко Борисов използва заседанието на Министерски съвет в сряда, за да се обърне задочно с призив към критиците на ваксинационната кампания срещу Covid-19 да не подкопават доверието в здравните власти, докато пандемията все още продължава да се разраства в глобален мащаб.

Борисов не спомена нито едно име, но от коментара му стана ясно, че има предвид доц. Атанас Мангъров, който по-рано сутринта обяви в интервю за bTV, че има съмнения в "недостатъчно изпитаната" ваксина.

"Истински искам да помоля тези специалисти - малки, големи - да не си мерят способностите. Има места, където могат да го правят, не по телевизионните студиа", каза Борисов. Това е втората публична размяна на реплики между двамата в последните дни, след като премиерът "поръча" на шефа на Covid-отделението на Инфекциозна болница да даде пример и да се ваксинира.

Мангъров обаче му отговори през медиите, че вече имал антитела за SARS-Cov2 и смята, че е прекарал болестта безсимптомно. Пред bTV той все пак посъветва хората в рискови групи и "всеки, който го е страх", да се ваксинират.

Правителството гласува да се отпуснат допълнителни средства за закупуването на ваксини срещу Covid-19, като общата сума на бюджета за тази цел стигна 305 млн. лв.

"Когато се изказваме срещу ваксинирането, това са ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Търговете са проведени от тях, ние участваме пропорционално. Правим го с единствената надежда, че ако се натрупат 70% ваксинирани, икономиката ще тръгне нагоре, хората ще се върнат на работа - и не само в България, но и в Европа - ще започнем да функционираме отново като държави", каза още Бойко Борисов в Министерски съвет.

От информацията на здравния министър Костадин Ангелов става ясно, че 3844 българи вече са получили първата доза от препарата на Pfizer / BioNTech, който започна да се прилага от 27 декември.

Той изтъкна значението на личния пример на всички лекари, медицински сестри, санитари и лаборанти, които се включиха в първата фаза на имунизационната кампания. По думите му - ако хората, които в момента лежат в болниците в тежко състояние заради Covid-19, имаха възможност да се върнат назад и да се ваксинират, всеки от тях е щял да го направи.

"И аз щях да се ваксинирам, ако знаех колко е тежко това заболяване. И то продължава да не отшумява. Не знам какви са последиците от ваксините, но последиците от короната са,... Изобщо не е същото, не си усещаш организма по същия начин", каза Борисов. Той преболедува Covid-19 в края на октомври и началото на ноември.


Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19

Костадин Ангелов организира медийна кампания, която да информира хората за Covid-ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори