Премиерът Бойко Борисов използва заседанието на Министерски съвет в сряда, за да се обърне задочно с призив към критиците на ваксинационната кампания срещу Covid-19 да не подкопават доверието в здравните власти, докато пандемията все още продължава да се разраства в глобален мащаб.

Борисов не спомена нито едно име, но от коментара му стана ясно, че има предвид доц. Атанас Мангъров, който по-рано сутринта обяви в интервю за bTV, че има съмнения в "недостатъчно изпитаната" ваксина. 

 "Истински искам да помоля тези специалисти - малки, големи - да не си мерят способностите. Има места, където могат да го правят, не по телевизионните студиа", каза Борисов. Това е втората публична размяна на реплики между двамата в последните дни, след като премиерът "поръча" на шефа на Covid-отделението на Инфекциозна болница да даде пример и да се ваксинира.

Мангъров обаче му отговори през медиите, че вече имал антитела за SARS-Cov2 и смята, че е прекарал болестта безсимптомно. Пред bTV той все пак посъветва хората в рискови групи и "всеки, който го е страх", да се ваксинират.

Правителството гласува да се отпуснат допълнителни средства за закупуването на ваксини срещу Covid-19, като общата сума на бюджета за тази цел стигна 305 млн. лв. 

"Когато се изказваме срещу ваксинирането, това са ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и ЕК.  Търговете са проведени от тях, ние участваме пропорционално. Правим го с единствената надежда, че ако се натрупат 70% ваксинирани, икономиката ще тръгне нагоре, хората ще се върнат на работа - и не само в България, но и в Европа - ще започнем да функционираме отново като държави", каза още Бойко Борисов в Министерски съвет. 

От информацията на здравния министър Костадин Ангелов става ясно, че 3844 българи вече са получили първата доза от препарата на Pfizer / BioNTech, който започна да се прилага от 27 декември. 

Той изтъкна значението на личния пример на всички лекари, медицински сестри, санитари и лаборанти, които се включиха в първата фаза на имунизационната кампания. По думите му - ако хората, които в момента лежат в болниците в тежко състояние заради Covid-19, имаха възможност да се върнат назад и да се ваксинират, всеки от тях е щял да го направи. 

"И аз щях да се ваксинирам, ако знаех колко е тежко това заболяване. И то продължава да не отшумява. Не знам какви са последиците от ваксините, но последиците от короната са,... Изобщо не е същото, не си усещаш организма по същия начин", каза Борисов. Той преболедува Covid-19 в края на октомври и началото на ноември. 


Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19

Костадин Ангелов организира медийна кампания, която да информира хората за Covid-ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед