Нов задочен спор на Борисов с Мангъров: "Специалистите да не си мерят способностите в ТВ студиа"

Премиерът Бойко Борисов използва заседанието на Министерски съвет в сряда, за да се обърне задочно с призив към критиците на ваксинационната кампания срещу Covid-19 да не подкопават доверието в здравните власти, докато пандемията все още продължава да се разраства в глобален мащаб.

Борисов не спомена нито едно име, но от коментара му стана ясно, че има предвид доц. Атанас Мангъров, който по-рано сутринта обяви в интервю за bTV, че има съмнения в "недостатъчно изпитаната" ваксина.

"Истински искам да помоля тези специалисти - малки, големи - да не си мерят способностите. Има места, където могат да го правят, не по телевизионните студиа", каза Борисов. Това е втората публична размяна на реплики между двамата в последните дни, след като премиерът "поръча" на шефа на Covid-отделението на Инфекциозна болница да даде пример и да се ваксинира.

Мангъров обаче му отговори през медиите, че вече имал антитела за SARS-Cov2 и смята, че е прекарал болестта безсимптомно. Пред bTV той все пак посъветва хората в рискови групи и "всеки, който го е страх", да се ваксинират.

Правителството гласува да се отпуснат допълнителни средства за закупуването на ваксини срещу Covid-19, като общата сума на бюджета за тази цел стигна 305 млн. лв.

"Когато се изказваме срещу ваксинирането, това са ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Търговете са проведени от тях, ние участваме пропорционално. Правим го с единствената надежда, че ако се натрупат 70% ваксинирани, икономиката ще тръгне нагоре, хората ще се върнат на работа - и не само в България, но и в Европа - ще започнем да функционираме отново като държави", каза още Бойко Борисов в Министерски съвет.

От информацията на здравния министър Костадин Ангелов става ясно, че 3844 българи вече са получили първата доза от препарата на Pfizer / BioNTech, който започна да се прилага от 27 декември.

Той изтъкна значението на личния пример на всички лекари, медицински сестри, санитари и лаборанти, които се включиха в първата фаза на имунизационната кампания. По думите му - ако хората, които в момента лежат в болниците в тежко състояние заради Covid-19, имаха възможност да се върнат назад и да се ваксинират, всеки от тях е щял да го направи.

"И аз щях да се ваксинирам, ако знаех колко е тежко това заболяване. И то продължава да не отшумява. Не знам какви са последиците от ваксините, но последиците от короната са,... Изобщо не е същото, не си усещаш организма по същия начин", каза Борисов. Той преболедува Covid-19 в края на октомври и началото на ноември.


Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19

Костадин Ангелов организира медийна кампания, която да информира хората за Covid-ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024