Костадин Ангелов организира медийна кампания, която да информира хората за Covid-ваксините Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов организира медийна кампания, с която се цели достигането до възможно най-много хора и информирането им относно безопасността и ефикасността на ваксините срещу Covid-19. В момента тече комуникационен конкурс за ваксините, а Ангелов започва обаждания към "всички медии в цялата страна".

"Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари", каза Ангелов в интервю за БНТ. "Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин".

Допълни още, че в момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

Здравният министър стана първият български гражданин, получил ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech. Той добави, че се чувства отлично и няма особени оплаквания, освен неразположение на мястото на инжектиране.

До момента ваксинираните са 1719, каза той, позовавайки се на данни, актуализирани към вторник сутрин. „Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа. Тя иска в един ден да покаже, че се изправя срещу Covid-19 обединена“, обясни министърът.

"Ролята на мерките е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с Covid-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди", каза Костадин Ангелов.

„Ще запомня 2020 с всичко онова, което се случи в болниците и което ни доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Дали лекарите са уморени, дали сестрите са уморени – със сигурност. Но никой не се отказа, включително тези, които стояха месеци вътре. Това са българските лекари и сестри", коментира той като равносметка за изминалата година. Ангелов каза, че през месеците на Covid-кризата е натрупал повече опит и повече „вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора“.

Той допълни, че системата на здравеопазването в България може да бъде много по-ефективна, но по време на криза е рисково да се правят промени.

„Системата на здравеопазване е много консервативна система. Сега е достатъчно добре финансирана според експертите. Дали това е ефективно, дали е рационално? Когато една система не е реформирана, тя може да бъде оптимизирана. Въпросът е дали това трябва да се случи в състояние на криза? Категорично не. В момента системата не трябва да бъде променяна. Тя трябва да бъде насърчавана да извади най-добрия продукт от себе си, за да може хората да получат навременна медицинска помощ“, каза Ангелов.

Той не съжалява, че е станал министър на здравеопазването в един от най-трудните периоди за системата в последните години – точно в разгара на Covid-пандемията.

„През целия си професионален път за мен е било изключително голямо предизвикателство, когато е най-трудно, да скоча в огъня и да вземам решения, които променят посоката на движение. На колкото повече хора помогна, толкова по-добре се чувствам. Такова удовлетворение ми носи позицията, която заемам. Тя е временна. Аз няма да спра да бъда лекар“, каза бившият директор на Александровска болница.

Той добави, че не мисли какво ще се случи след изборите. „Обещах, че ще работя денонощно, за да се справя с Covid-кризата в България. Няма да спра да работя в тази посока, за да изпълня моето обещание“.

А кое би направил по-добре, ако имаше възможност? „Винаги може по-добре. Когато правиш нещо, отстрани изглежда по-лесно. Понякога и неправилно. Но много трудно се вземат решения в състояние на криза. Искам да кажа на хората, че независимо дали нещата им харесват, не държа да бъда обичан или харесван, искам да бъда полезен“.


Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023