Нов закон в Гърция забранява разполагането на шезлонги на 70% от плажа Снимка: © Getty Images

В Гърция е приет нов законопроект, с който се въвеждат по-строги правила за плажовете. Той изисква 70 % от площта на всеки плаж в Гърция да бъде свободна от шезлонги.

Новата мярка, която включва редица правила, идва непосредствено преди началото на летния сезон. Тя ще се прилага стриктно и има за цел да подобри обществения достъп до известните крайбрежни зони на Гърция.

В защитените зони 85 % от плажната ивица трябва да бъде свободна от шезлонги. Ще бъде въведено и минимално разстояние от четири метра между шезлонгите и бреговата линия, за да се осигури лесен достъп до водата, отбелязва изданието "Greekreporter".

В екологично богатите райони ще бъдат създадени така наречените "недосегаеми плажове", където шезлонгите ще бъдат напълно забранени.

Новият закон предвижда също така поне половината от плажовете да останат отворени за туристите.

През последните години все по-често се наблюдава монополизиране на плажовете от страна на хотели и концесионери, което на практика ограничава улеснения достъп на плажуващите.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи в профила си в TikTok, че ще бъдат въведени още електронни търгове за получаване на лиценз за плаж, за да се контролира кой купува и управлява предприятия на сушата.

Той допълни, че всеки, който се сдобие с разрешително, ще има и конкретни задължения и отговорности да поддържа плажовете в хигиенично състояние, да позволява достъп на хора с увреждания и да наема спасител.

Законът ще бъде прилаган чрез проверки, глоби и дори затваряне на предприятия, ако е необходимо.

От март в Гърция се вдигна и климатичният данък за туристите, чиято цел е да се пази околната среда.

За кроткосрочно наемане на жилище или отсядане в хотел с 1 или 2 звезди ще се плаща по 1.50 евро на турист на ден, отбелязва в. "Сега".

Досега таксата беше 50 евроцента. При 3-звездните хотели таксата от 1.50 евро става 3, при 4-звездните от 3 на 7 евро. При еднофамилните къщи, вили и 5-звездни хотели ще се плащат 10 евро на нощ вместо 4 досега.


Гърция обяви безплатни почивки за туристи, евакуирани при пожарите на Родос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024