Снимка: © Булевард България

Нов запис с гласа на премиера Бойко Борисов изтече в сайта "Афера" в сряда, когато се готви общонационален протест срещу правителството. Източникът на аудиофайла не е известен, но форматът му наподобява всички досегашни откъси от телефонни разговори на Борисов, включително - ругатните. 

Автентичността му не е потвърдена или отхвърлена, но малко след изтичането му министър-председателят направи следния коментар: "Ние не се обиждаме от техните обиди, нали? А те много обидчиви, веднага, и то в частен разговор, може да си говори човек каквото иска. Те го правят демонстративно. Аз не съм си позволил никой да обидя. Майка ми с една люта чушка ходеше и ако кажа глупост, веднага ме подлютява. Сега Бог да я прости, почина, няма кой". 

Вторият участник в разговора вероятно е вицепремиерът Томислав Дончев, към когото премиерът се обръща в началото на записа. По съдържанието му може да се съди, че е правен през октомври/ноември 2018 г. по време на дебата за увеличението на данък МПС. Реформата беше наложена, за да се даде стимул на автомобилите с по-малко вредни емисии и да се увеличи тежестта на най-замърсяващите и стари модели.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промяната в закона за корпоративното подоходно облагане с аргумента, че тя не постига "търсения екологичен ефект", а налага допълнителна тежест върху гражданите с ниски и средни доходи. В крайна сметка Народното събрание отхвърли ветото. 

От записа на Борисов става ясно, че все пак премиерът е останал недоволен от решението на ГЕРБ да прокара реформата - не защото не я смята за правилна, а защото "вдига топката" за атака от страна на президента. 

С цинизми и обиди по адрес на Радев (когото нарича "прост летец" и "тъпанар", който не може да бъде държавен глава), Борисов напомня на Томислав Дончев, че "сто пъти е казал: Крепиме фронта до европейските избори. На европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говорим". 

Можете да чуете разговора тук - с изрично предупреждение, че записът съдържа множество нецензурни изрази. 

"Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек *** се набива. Той не може да поеме акъл. Може да поеме един ***. Като се трови, като му се ***** майката и т.н. Това може простият човек. 

S-класа начело на протеста. Ми тя харчи 20 на сто бензин, бе. И той ми протестира за цена на горива. Абе, ***. Само че не те са проблемът. Проблемът е Радев. С това, че излезе и каза "2,5 милиона не са виновни за бедността, виновно е правитеслтвото". 

Ама правителството плати миналата година 6,7 млрд. за неговата партия. 

Бедният човек се вози на градския транспорт, който е най-добрият в София. Не се задръства градът. Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят 100-200 хиляди от интелигентните хора. Ще кажат "Да, правилно". 

Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо. Не, правилни неща не могат да се правят. Правилни неща с такъв президент не се правят, с такава опозиция не се правят. 

Сто пъти ви казах: Крепиме фронта до европейските избори. На европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говорим. До европейските избори всяко нещо, което правите, им дава,...

Сега ли е моментът да вдигаме данък? Не е сега моментът. Правилно ли е? Правилно е. Ако има разумни хора, ще кажат "ашколсун". Във Финландия забраняват в Хелзинки да се движат коли от догодина, само градският транспорт, електро. Но това са финландци, те не са си избрали един прост летец. Бил летец. Ми ние имаме хиляди летци. Този, къде вози по 250 пътника у самолета, е сто пъти повече летец. ***** им майчина. 

Ама няма да се оправи, братко, няма да го оправиш. Нито ще се оправи от нас, нито от Корнелия после. 

Това, че ще плати 10 лв., те излизат и казват "Вдигат им данъка". Казва ти го държавният глава в кавички, защото той не може да е държавен глава тоя тъпанар. Когато ти го каже държавният глава, ти не спориш с мене. Спориш с 2,5 млн., които се припознават, че той е техният защитник от тебе. 

Защо му даваме това да го прави? Да си *** ******* *******. Аз питам защо сега вдигаме сега тоя данък. Правилния данък, но не може ли юни да се вдигне? 

Знаеш ли колко е приходът в бюджета повече от този данък? 20 милиона. Толкова, колкото дадох на Генчо Начев за болницата да си дострои (парите за болница "Св. Екатерина" са отпуснати през септември 2018 г. с решение на Министерски съвет, б.р.). И влиза в общинските бюджети. Я да си *** ******. Чакай, че ме ядосваш и ти. Сега че ги оправя".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС