Нов завой за Twitter: В първото си придобиване Мъск купи услуга за обяви за работа Снимка: © Getty Images

X Corp. – компанията майка на Twitter – е направила първото си придобиване, откакто Илон Мъск придоби платформата. Тя е купила услуга за набиране на технологични таланти, наречена Laskie, според запознат с въпроса.

За придобиването първо съобщи Axios, а по-късно го потвърди Bloomberg, позовавайки се на неназован източник, според когото сделката, която се извършва „отчасти със собствен капитал и отчасти с пари в брой“, е приключила наскоро.

Уебсайтът на Laskie изглежда замразен. Заглавната страница е празна и има съобщение, че „платформата вече не е налична“.

Преди това уебсайтът помагаше на търсещите работа в областта на технологиите да се свързват с работодатели въз основа на данни от техния профил и изискванията на работодателя, заобикаляйки традиционния процес на публикуване на обяви за работа и кандидатстване.

Придобиването бележи една от първите големи инициативи на Илон Мъск, откакто купи социалната медия за 44 млрд. долара през октомври. Ходовете на милиардера оттогава насам до голяма степен доведоха до свиване на услугата – от уволнението на голяма част от служителите до намаляването на площта на сървърите.

Мъск, който неотдавна назначи нов главен изпълнителен директор, за да подобри репутацията на компанията сред рекламодателите, заяви, че планира да превърне Twitter в „приложение за всичко“.

Не е ясно как Мъск планира да интегрира Laskie в своята холдингова компания и дали по някакъв начин тя ще бъде интегрирана в Twitter. Основателят на компанията, Крис Бейк, е активен ползвател на Twitter, известен със своите шеги и коментари за технологичната индустрия, като над 140 000 последователи, включително Мъск.

През декември 2021 г. Laskie набра 6 милиона долара от група инвеститори, ръководена от Bloomberg Beta и Peak State Ventures. Не стана ясно обаче на колко е оценена компанията с това финансиране.

Новината за сделката идва, след като миналия месец юридическото име Twitter, Inc. бе сменено на X Corp. Новото наименование е препратка към амбицията на Мъск да създаде „X“, т.нар. приложение за всичко, подобно на популярните в Азия WeChat и Kakao, които предлагат множество услуги, включително текстови съобщения, обаждания, електронна търговия и плащания, наред с още много други неща.

Като част от този стремеж Twitter пусна криптирани директни съобщения миналата седмица, въпреки че функцията остава силно ограничена в сегашното си състояние. Мъск също така обеща скоро да добави гласови и видеоразговори в Twitter, което ще му позволи да се конкурира с iMessage, Facetime, WhatsApp и Facebook Messenger.

Twitter скача във финансите: Чрез eTorro ще позволи търговия с акции и крипто


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024