Нова година във Франция: Нелегално парти с 2500 души и разбити полицейски коли Снимка: © Unsplash

Сякаш Covid-19 просто не съществува: над 2500 момчета и момичета от град Лийорон във френския регион Бретан пренебрегнаха предупрежденията на здравните власти и полицията, за да се съберат на огромно новогодишно рейв парти в стар хангар.

Жителите на града описват гледката като "сюрреалистична" на фона на епидемията от новия коронавирус, която продължава да владее Франция. В страната е въведен вечерен час от 20 ч. до 6 ч. от 15 декември.

"Десетки празнуващи се събират под звуците на шумна музика, краката им стъпват в калта на огромно индустриално хале от ламарина и бетон, над които е опънат банер "Happy 2021". Малцина носят маски. Отвън се разхождат множество участници в партито - предимно млади хора - някои бродят с бутилка алкохол в ръка, други вървят към наличните щандове за храна, за да хапнат, а трети се връщат в автомобилите си, за да си починат, преди отново да се впуснат в танци", пише AFP в репортаж от събитието.

Кметът на града Розлин Превер разказва пред Ouest-France, че властите са забелязали събирането на автомобили, но не са успели да предотвратят събитието. Едва в ранните часове на 2 януари полицията най-после е успяла да принуди организаторите да изнесат озвучителната техника.

"Да се конфронтираме с тях щеше да бъде трудно. Те бяха добре подготвени. Това, което ме възмущава, е, че се намираме в период на пандемия. Присъстващите не спазваха противоепидемични правила. Всички полагаме толкова големи усилия, за да ограничим разпространението на вируса", разказва кметът на града Розлин Превер.

Някои от участниците в партито в Бретан са пътували с часове от родните си места, за да се включат в събитието навръх Нова година. Партито не е спонтанно хрумване - в хангара се осигурени храни и електрически одеяла заради студеното време.

"Това ни връща хубави спомени. Толкова отдавна не сме го правили. Отначало малко се колебаехме дали да тръгнем, но добре, че го направихме. Имаше дори фойерверки, когато настъпи новата година", казва момиче на около 20-годишна възраст, което AFP наричат с името Анаис. Всички хора, които са се съгласили да говорят пред медията, са поискали самоличността им да не бъде разгласявана.

Тя и приятелят й планират да останат в Лийорон до неделя, а други ще удължат ваканцията си с още няколко дни. Някои от гостите са дошли от чужбина.

Млада жена, която пристига на купона с четирима приятели от съседен град, казва, че е искала "да избяга за няколко часа", въпреки студа на Нова година.

Много от събеседниците на агенцията споделят, че са дошли на партито заради "непреодолимо желание за свобода", други казват, че изолацията заради ограничителните мерки по повод Covid-19 им тежи твърде много.

Хангарът, в който се организира партито, се намира в непосредствена близост до няколко къщи, ресторант и фабрика за производство на пастет. Съседите веднага разбират какво се случва. Полицията е повикана на място, но разпръскването на партито не минава без проблеми.

Една патрулна кола е изгорена, други три автомобила на жандармерията са повредени. По униформените служители са хвърляни бутилки и камъни, но няма тежко пострадали хора.

Прокуратурата е започнала разследване за незаконно организиране на празнично събрание, насилие срещу лица, изпълняващи служебни задължения, недекларирана продажба на алкохолни напитки и притежание на наркотици.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен свика среща на 1 януари, за да се обсъди ситуацията в Лийорон. Той е издал заповед, с която жандармерията е прекратила влизането на автомобили с цел посещение на рейв партито.

Депутатът от партията "Република, напред" Флориан Башлие коментира, че случилото се в нощта на Нова година е "унижение за нашата страна, унижение към мобилизираните от месеци медицински професионалисти, унижение към нашите мъртви".От Ню Йорк до Сидни: Как посрещнахме 2021 г.

"Надеждата е тук, надеждата расте": Посланията на световните лидери за 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024