Снимка: © Getty Images

Поредни арести на журналисти в Русия заради публикации, критикуваща руските военни действия в Украйна.

Михаил Афанасиев, главен редактор на "Нови Фокус" в руския регион Хакасия, е задържан в сряда, защото е съобщил как 11 полицаи от звеното за борба с безредиците са отказали да бъдат изпратени в Украйна за военна служба, предаде "Асошиейтед прес".

Журналистът е обвинен в умишлено разпространение на "невярна информация" за руските въоръжени сили - престъпление, за което действащият закон предвижда максимална присъда от 10 години затвор. Законът, приет след началото на войната в Украйна, предвижда сурови наказания за всеки, който не нарича "специална военна операция", а война или инвазия действията на Русия. Най-тежката присъда е до 15 години затвор - за разпространение на умишлено "фалшиви" новини за военните сили на Руската федерация.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

Михаил Афанасиев е публикувал множество разследвания по чувствителни въпроси в Хакасия, свързани с организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местно ниво. Това не е първият му сблъсък със съдебната система в Русия заради работата му. През 2009 г. журналистът е обвинен в клеветничество, след като публикува истории, критикуващи реакцията на руското правителство при експлозията в най-голямата водноелектрическа централа в страната. През 2016 г. е обект на смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в Красноярския регион в Сибир, след като разкрива информация за незаконните дейности на групата и връзките й с местната полиция.

Друг журналист, базиран в Сибир, също е арестуван в сряда по подозрение, че нарушава новия закон за медийно отразяване на случващото се в Украйна. Сергей Михайлов - основател на седмичния вестник "LIStok", е задържан заради предполагаеми "призиви за санкции срещу Русия". Уебсайтът на медията е блокиран от март заради "промотиране" на дейности, противопоставящи се на действията на Москва в Украйна.

Четирима студенти по журналистика пък вече са осъдени на две години "поправителен труд" заради видео, публикувано в социалните мрежи, в което защитават свободния избор на младите руснаци за военна служба, съобщи "Гардиън".

Британският всекидневник припомня, че други четирима журналисти бяха поставени под домашен арест в продължение на почти година, след като през 2021 г. бяха задържани за публикуване на триминутно видео в Youtube. В него те заявяват, че сплашването на студенти по време на митинги е незаконно и се обявяват в подкрепа на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

От началото на военната инвазия в Украйна, руските власти взеха законови мерки срещу разпространението на "невярна информация за действия на руските военни сили". В резултат, редица опозиционни медии прекратиха дейността си от страх за съдебно преследване. Затвориха редакциите на "Радио Свобода", BBC, "Дойче Веле" и редица руски опозиционни издания, сред които "Ехо Москва" и "Новая Газета". Над 100 журналисти, медии и неправителствени организации бяха обявени от руските власти за „чуждестранни агенти“.

"Новая Газета" спира до края на войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев