Нова ваксина срещу COVID-19 ще се предлага в България Снимка: © Getty Images

Над десет хиляди дози от ваксината "Valneva" срещу COVID-19 ще бъдат доставени в страната и ще бъдат разпределени по регионалните здравни експерти. Това съобщи Министерството на здравеопазването.

Лекарството е френска разработка и е създадено по традиционна тествана технология, използвана в разработването на ваксината срещу полиовирус и в някои видове противогрипни ваксини. Тя съдържа цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Едно от основните предимства на ваксината според експерти е нейната способност да предизвиква по-общ имунен отговор срещу вируса, който причинява COVID-19, вместо да разчита на spike-протеин.

"Valneva" ще се предлага за хора между 18 и 50 години по двудозова схема с интервал от 28 дни. Желаещите ще трябва да се обърнат към регионалната здравна инспекция на техния град относно възможностите за ваксинация.

През юли Европейската комисия намали поръчката си за този тип ваксина до едва 1,25 млн. дози от предварително планираните 60 млн. дози, като посочи, че европейските държави са добре снабдени с други ваксини. България обаче не се е отказала изцяло от доставките на лекарството въпреки слабия интерес към ваксинацията и достатъчното количество на други ваксини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024