Нова Зеландия прие закон, който забранява завинаги цигарите за родените след 2008 г. Снимка: © Getty Images

Нова Зеландия въведе увеличаваща се минимална възраст за тютюнопушене - законът е първи по рода си в целия свят. Хората, родени на и след 1 януари 2009 година, никога няма да получат право да закупуват цигари.

Заместник-министърът на здравеопазването Айше Верал коментира решението по следния начин: "Хиляди хора ще живеят по-дълго и по-здравословно, а здравната система ще бъде в по-добро състояние с 5 милиарда долара, тъй като няма да се налага да лекува болестите, причинени от тютюнопушенето, като например многобройните видове рак, инфаркти, инсулти и ампутации."

Законът ще бъде придружен от редица други мерки, които да направят тютюнопушенето по-трудно достъпно и скъпо. Те включват драстичното намаляване на разрешеното количество никотин в тютюневите изделия и ограничаването на продажбата им само в специализирани магазини. Цигари няма да има в супермаркетите.

Страната също така увеличи финансирането на здравните услуги, като въведе специални програми, които да подпомагат отказването на цигарите.

Броят на магазините, в които е разрешено законно да се продават цигари, ще бъде намален до една десета от сегашния - от 6000 на само 600 в цялата страна.

Законите бяха приети на последно четене във вторник вечерта и ще влязат в сила през 2023 година. Те са част от усилията на Нова Зеландия да се превърне в държава, която до 2025 г. ще стане "свободна от тютюнев дим".

При представянето на законопроекта на първо четене през юли Верал посочи: "В продължение на десетилетия позволявахме на тютюневите компании да поддържат пазарния си дял, като правеха смъртоносния си продукт все по-пристрастяващ. Това е отвратително и странно. В тази страна имаме повече разпоредби за безопасността на продажбата на сандвичи, отколкото на цигари."

"Искаме да сме сигурни, че младите хора никога няма да започнат да пушат, така че ще обявим за престъпление продажбата или доставката на тютюневи изделия на новите групи младежи. Хората, които са на 14-годишна възраст, когато законът влезе в сила, никога няма да могат да купуват законно тютюн," добави тя.

"Нивото на тютюнопушене рязко спада. Нашата цел да се освободим от тютюнев дим до 2025 година е постижима."

В същото време обаче новите закони няма да ограничават продажбите на вейп устройства. Според наличните данни част от новозеландците вече са заменили цигарите със заместител, чрез който консумират никотин.

Според информация от ноември броят на хората, които пушат всекидневно, е спаднал до 8% - от 9,4% през миналата година. Това е най-ниският процент, откакто се води статистиката. Нарастването на броя на хората, които употребяват вейпове, е по-голямо от спада при броя на пушачите - от 6,2% до 8,3%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023