Новата КПКОНПИ ще се управлява от трима души Снимка: © Булевард България

Само трима души ще ръководят новата Комисия за противодействие на корупцията - наследник на съществуващата в момента КПКОНПИ.

Членовете ѝ трябва да бъдат или юристи със 7 г. юридически стаж, или хора с висше икономическо образование, а за втората категория ще се изискват и поне 7 години опит в службите за сигурност.

Всеки от тях ще ръководи комисията на ротационен принцип за 2-годишен срок в рамките на общ мандат от 6 години.

Кандидатите ще могат да бъдат издигани от депутати или от неправителствени организации. За да бъдат избрани, ще трябва да получат 2/3 от всички гласове в Народното събрание - изискване, което съществува и за членовете на Висшия съдебен съвет и което досега блокира процедурата по смяната на досегашните кадровици поради липса на политическо мнозинство.

Номинациите ще се обсъждат в отделна структура, в която ще влизат петима души - представители на ВКС, Висшия адокатски съвет, омбудсмана, Сметната палата и Министерството на правосъдието.

Петимата "оценители" ще изготвят доклад за качествата на кандидатите, но няма да имат право да ги класират - изборът ще бъде изцяло в контрола на депутатите.

Отделна институция ще се занимава с конфискуването на незаконно придобито имущество, с което досега се занимава един общ орган.

Смаляването на състава на Комисията за противодействие на корупцията се случи по искане на ПП-ДБ въпреки вътрешните критики към формата.

Правосъдният министър Атанас Славов се обяви за "по-балансиран" петчленен състав, но това не беше предложено от депутатите в зала.

Коалицията първоначално е предлагала юридическият стаж на кандидатите да е 5-годишен, но все пак изискването е завишено след вътрешното недоволство - особено от страна на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който дори прогнозира, че законът ще "изиграе много лоша шега" на авторите си.

През 2022 г. Рашков беше спряган за ръководител на комисията в края на мандата на правителството на Кирил Петков, когато ИТН отказа да подкрепи проекта на ПП.

Лично Кирил Петков се застъпи за проектозакона, като го обвърза с кандидатурата на България за Шенген и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

"На българското общество най-големият проблем е, че нямаме истинска институционалност, с която да борим корупцията. Това ще е първа огромна стъпка. Затова приветствам всички, които ще гласуват за този закон", каза той пред журналисти.

Не е прието и друго предложение за конкретизиране на критериите - например юридическият стаж да е в сферата на наказателното право.

Комисията все пак ще има широки правомощия за борба с корупцията - включително разследващи функции, оперативно-издирвателна дейност и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024