Новата мисия на НАСА: Има ли живот на Венера?

Американската космическа агенция НАСА обмисля изпращането на роботизирана сонда на планетата Венера, която трябва да събере данни за евентуално наличие на живи организми.

Новината дойде дни след като международен изследователски екип описа доказателства за това, че е възможно наличието на микроби в силно киселинните облаци на Венера. Открити са следи от фосфин - газ, който в атмосферните условия на Земята се произвежда от бактерии, обитаващи безкислородна среда.

Изследването им се смята за силен аргумент в посока на предположението, че съществува живот извън човешката планета.

В момента НАСА обсъжда четири предложения за нови мисии, като се очаква агенцията да даде зелена светлина на два проекта в следващите 7 месеца.

Едно от предложенията DAVINCI+ е за изпращане на сонда в атмосферата на Венера. Останалите три мисии включват изпращене на апарат до вулканично активния спътник на Юпитер - Йо; картографиране на Тритон, спътник на Нептун; и още една сонда до Венера, която се фокусира върху изследването на геологическата история на планетата.

Търсенето на живот извън Земята от страна на НАСА никога досега не е засягало Венера - основните усилия на агенцията и на частните аерокосмически компании бяха насочени към издирването на следи за изчезнали живи организми на Марс.

Ръководителят на НАСА Джим Брайденстайн посочва, че е крайно време приоритетите на агенцията да обхванат и Венера.

Планетата някога е разполагала с температурен свят, подобен на този на Земята, с изобилие от вода по повърхността, посочва Space.com. Изследователите на Венера смятат, че тя е имала и големи океани, които са оцелявали през по-голямата част от съществуването й в продължение на 4,5 млрд. години.

Отделяните парникови газове обаче са оказали фатално влияние върху атмосферата на планетата, като са изпарили водите й и са трансформирали повърхността в "адски пейзаж" със средни температури около 457 градуса по Целзий, способни да разтопят олово.

Разбирането за това, което се е случило с Венера, би могло да послужи като предупреждение за бъдещето на Земята при евентуално задълбочаване на климатичните промени.

Изследователите предполагат, че е възможно съседната планета да е запазила част от живите си организми на височина от 50 км над повърхността си, които може и да са оцелели до ден-днешен. На това равнище атмосферата и наляганията са подобни на съществуващите при морското ниво на земята - макар че облаците на Венера са съставени предимно от сярна киселина, а не водни изпарения. Именно там са открити последните следи от фосфин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024