Американската космическа агенция НАСА обмисля изпращането на роботизирана сонда на планетата Венера, която трябва да събере данни за евентуално наличие на живи организми.

Новината дойде дни след като международен изследователски екип описа доказателства за това, че е възможно наличието на микроби в силно киселинните облаци на Венера. Открити са следи от фосфин - газ, който в атмосферните условия на Земята се произвежда от бактерии, обитаващи безкислородна среда.

Изследването им се смята за силен аргумент в посока на предположението, че съществува живот извън човешката планета.

В момента НАСА обсъжда четири предложения за нови мисии, като се очаква агенцията да даде зелена светлина на два проекта в следващите 7 месеца.

Едно от предложенията DAVINCI+ е за изпращане на сонда в атмосферата на Венера. Останалите три мисии включват изпращене на апарат до вулканично активния спътник на Юпитер - Йо; картографиране на Тритон, спътник на Нептун; и още една сонда до Венера, която се фокусира върху изследването на геологическата история на планетата.

Търсенето на живот извън Земята от страна на НАСА никога досега не е засягало Венера - основните усилия на агенцията и на частните аерокосмически компании бяха насочени към издирването на следи за изчезнали живи организми на Марс.

Ръководителят на НАСА Джим Брайденстайн посочва, че е крайно време приоритетите на агенцията да обхванат и Венера.

Планетата някога е разполагала с температурен свят, подобен на този на Земята, с изобилие от вода по повърхността, посочва Space.com. Изследователите на Венера смятат, че тя е имала и големи океани, които са оцелявали през по-голямата част от съществуването й в продължение на 4,5 млрд. години.

Отделяните парникови газове обаче са оказали фатално влияние върху атмосферата на планетата, като са изпарили водите й и са трансформирали повърхността в "адски пейзаж" със средни температури около 457 градуса по Целзий, способни да разтопят олово.

Разбирането за това, което се е случило с Венера, би могло да послужи като предупреждение за бъдещето на Земята при евентуално задълбочаване на климатичните промени.

Изследователите предполагат, че е възможно съседната планета да е запазила част от живите си организми на височина от 50 км над повърхността си, които може и да са оцелели до ден-днешен. На това равнище атмосферата и наляганията са подобни на съществуващите при морското ниво на земята - макар че облаците на Венера са съставени предимно от сярна киселина, а не водни изпарения. Именно там са открити последните следи от фосфин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков