Снимка: © Unsplash

Светът е изправен пред едно от най-големите логистични предизвикателства в модерната история: Как милионите дози от Covid-ваксината ще бъдат съхранявани при изключително ниски температури и ще бъдат придвижвани между отделните континенти. Има една компания, която използва дългогодишния си опит, за да предложи решение. Е, до момента е пренасяла основно риба тон, но ще трябва да се приспособи към новата реалност.

Thermo King, която прави революция в пренасянето на храна и съхраняването ѝ при определени температури преди Втората световна война, работи с фармацевтичните компании, правителствата и фирмите за логистика, за да осигури разпространението на ваксините до клиниките и болниците по света. За да стори това, използва специални контейнери, с които по принцип пренася свежа риба тон до Япония, тъй като тя се нуждае от почти същите условия.

„Променихме се спрямо новия продукт“, казва президентът на Thermo King за Европа, Близкия Изток и Африка – Фраческо Инкалца, цитиран от CNN.

Рибата се съхранява на -60 градуса по Целзий, за да запази качеството си, преди да достигне супермаркетите и ресторантите. Ваксината на Pfizer/BioNTech изисква температура от -70 градуса по Целзий. Затова Thermo King, която е част от промишлената компания Trane Technologies, базирана в Ирландия, променя хладилните системи, за да може те да работят при още по-ниски температури.

"За ваксините говорят хора, които мислят, че две таблетки B6 правят една таблетка B12"

Всеки един контейнер, който е с дължина 6 м, може да пренесе 300 хиляди дози от препарата. Някои от тях вече се разпространяват по света. Великобритания започна масовите имунизации, Канада даде „зелена светлина“ за одобряване на ваксината, а американският регулатор я одобри за „спешна употреба“ и гражданите ще започнат да си я поставят от понеделник. Междувременно ЕК закупи 300 млн. дози, а България очаква първа поръчка от 125 хиляди дози в края на декември.

Според Инкалца – това, което неговата компания предлага, е изключително важно, тъй като подобна технология по принцип се разработва в рамките на няколко години.

„Ако постигнем правилната температура, можем да пренасяме всичко по света и да го съхраняваме толкова дълго, колкото пожелаем“ – това смята Том Джаксън, който е автор на книгата „Как хладилниците промениха света и могат да го направят отново“.

В нея той разказва, че всичко идва благодарение на двамата основатели на Thermo King Фредерик МакКинли Джоунс и Джоузеф Нумеро. Начинанието им започва, когато един от бизнес партньорите на Нумеро му се оплакал, че огромна доставка пилета била развалена заради високата температура. Тогава Джоунс измислил ефективен хладилник за тази цел, а компанията се разраснала „експоненциално“ по време на Втората световна война. Тогава технологията била използвана, за да се съхраняват лекарства и храни. А Джордж Буш присъжда на Джоунс и Нумеро Национален медал за технологии през 1991 г.

Десетилетия по-късно Thermo King има задачата да се справи с друга криза. През октомври президентът на Trane Technologies Дейвид Регнъри каза, че компанията е разработила фризер, който е с 60 пъти по-голяма вместимост от обикновената, използвана за фармацевтични цели. Новият продукт – преработеният фризер за риба тон, е бил създаден след консултации с производители на лекарства. А фирмата, която разработва още отоплителни и охлаждащи системи за дома, видя как акциите ѝ на борсата скочиха с 35% през 2020 г.

Преди няколко месеца Thermo King започна да произвежда още повече фризери, използвайки базите си в Китай. Инкалца вижда доставките на първите дози на ваксината срещу коронавирус като началото на нещо много по-мащабно, което ще се случи през 2021 г.

„Когато става въпрос за пролетта, говорим за милиарди, милиарди дози, които трябва да бъдат пренесени“, споделя той. Допълва, че фризерите ще влязат в употреба и след пандемията, имайки предвид колко напреднали са генните терапии и други методи за лечение, които ще изискват пренос и съхранение на продукти при изключително ниски температури.

Все пак налице остават най-трудните предизвикателства – включително как ваксината ще бъде доставена до по-слабо развитите страни, които нямат подобна инфраструктура. Според Инкалца – Thermo King ще изгради в тези региони по-малки „ледени кубове“, които могат да работят при температури от -30 градуса по Целзий. В тях, например, ще може да се съхранява ваксината на Moderna.

Сигурността също е един от проблемите. „Ще изисква много голямо планиране“, казва Майкъл Берг – изпълнителен директор на Envirotrainer, шведска логистична компания. „Но всичко се случва сега, на момента, и трябва да действаме“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC

Къде в България се правят антигенни тестове, безплатно предоставени от МЗ (карта)

Пределната цена, която лабораториите могат да вземат, е до 10 лв.