Новата стратегия на Украйна: Как ген. Залужний преосмисля войната Снимка: © Getty Images
  • Приоритет No.1 на армията на Украйна е придобиването на арсенал от модерни и високоефективни технологични средства.
  • Това е начинът за преодоляване на численото превъзходство на руската армия, което държавните институции на Украйна не могат да компенсират с мобилизация.
  • Нужно е създаването на напълно нова държавна система за технологично превъоръжаване - и това може да стане за пет месеца.
  • Стратегията на Украйна ще е максимално натрупване на най-новите бойни способности, което ще позволи да отделяме по-малко ресурси за нанасяне на максимални щети на врага.

Това се казва в авторска статия на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, публикувана в CNN.

Знаковият текст излиза на фона на съмненията в западните медии, че президентът Володимир Зеленски планира да го освободи от длъжност - решение, което би довело до най-голямото сътресение във военното ръководство на страната от началото на руската инвазия досега.

Залужний обяснява част от причините за неуспеха на планираната през 2023 г. контраофанзива и проблемите, с които Украйна се сблъсква, заради променящата се политическа среда на западните партньори. Затова и новата му стратегия е Киев да се възползва колкото се може повече от достъпни и високотехнологични оръжия, които пестят човешки и материален ресурс, вместо да търси обрат през нови и скъпи доставки на тежко въоръжение от Европа и САЩ.

Можете да прочетете статията на украинския генерал пред CNN по-долу:


"Втората световна война приключи преди почти 80 години, но нейното наследство при определянето на стратегическата визия за войната продължава и до днес.

Какъвто и забележителен напредък да има в областта на авиацията, ракетните технологии и космическите средства например, концепцията за победа остава непроменена: унищожаване на врага и завземане или освобождаване на територия.

И все пак всяка война е уникална.

И според мен няма по-голямо предизвикателство пред военния командир от това да разбере - своевременно - как всяка война се променя по своята форма.

На първо място, от технологичния прогрес, който определя развитието на оръжията и оборудването.

На второ място, от политическите условия в страната и чужбина, както и от икономическата среда.

Победата се нуждае от уникална стратегия и следва уникална логика.

Вече е добре известно, че основен двигател на тази война (в Украйна, б.р.) е разработването на безпилотни оръжейни системи.

Те се разпространяват със смайващи темпо, а обхватът на техните приложения става все по-широк.

Важното е, че именно тези безпилотни системи - като дроновете - заедно с други видове модерни оръжия, са най-добрият начин Украйна да избегне въвличането в позиционна война, в която нямаме предимство.

Но макар че овладяването на тези технологии е от ключово значение, то не е единственият фактор, който оказва влияние върху настоящата стратегия.

Трябва да се справяме с намаляването на военната подкрепа от страна на наши ключови съюзници, които имат свои проблеми с вътрешното политическо напрежение.

Запасите на нашите партньори от ракети, прехващачи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за артилерията се изчерпват поради интензивността на военните действия в Украйна, но и поради глобалния недостиг на бойни заряди.

Русия отчита, че събитията в Близкия изток отвличат вниманието на международната общност, и може да се опита да провокира нови конфликти на други места.

Слабостта в режима на международните санкции означава, че Русия, в партньорство с някои други страни, все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс, като се опитва да води война на изтощение срещу нас.

Трябва да признаем значителното предимство, с което се ползва врагът при мобилизирането на човешки ресурси, и да разберем как това се съпоставя с неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят числеността на личния състав на нашите въоръжени сили без използването на непопулярни мерки.

И накрая, ние продължаваме да сме затруднени от несъвършенствата на регулаторната рамка в нашата страна, както и от частичната монополизация на отбранителната индустрия.

Това води до затруднения в производството - например на боеприпаси - които допълнително задълбочават зависимостта на Украйна от доставките от нейните съюзници.

Нашият боен опит, особено от 2022 г. насам, е уникален - но в интерес на победата трябва постоянно да намираме нови начини и нови способности, които да ни помогнат да спечелим предимство пред врага.

Може би приоритет номер едно тук е овладяването на цял арсенал от (относително) евтини, модерни и високоефективни, безпилотни превозни средства и други технологични средства.

Такива средства вече позволяват на командирите да наблюдават ситуацията на бойното поле в реално време, денем и нощем, и при всякакви метеорологични условия.

Но не само това. Те предоставят разузнавателна информация в реално време, която позволява денонощна регулация на бойните действия, без прекъсване, а това ни дава възможност да нанасяме удари с висока точност по вражески цели в предни позиции и в дълбочина.

Накратко, това означава цялостно промяна в дизайна на операциите на бойното поле - и изоставяне на остарялото, стереотипно мислене.

Новите операции могат да включват създаване на дигитални полета, радиоелектронен контрол на средата или комбинирана операция с използване на атакуващи дронове и кибернетични средства.

Такива операции ще бъдат координирани и провеждани в рамките на единна концепция и план.

От решаващо значение е, че целта невинаги ще бъде насочена единствено към непосредствените бойни действия.

Тя може да цели намаляване на икономическите възможности на противника, както и неговото изолиране или изтощаване.

Нападателните операции могат да имат психологически цели.

Въпреки това засега приоритет остава подобряването на ситуацията на бойното поле.

И тук технологиите имат несъмнено превъзходство над традициите.

Дистанционното управление на тези средства означава по-малък брой войници, които са в опасност, като по този начин се намалява нивото на човешките загуби.

Това дава възможност да се намали (макар и със сигурност няма как да се премахне) зависимостта от тежката военна техника при изпълнение на бойни задачи и цялостното водене на военни действия.

Това дава възможност за нанасяне на внезапни масирани удари по обекти от критичната инфраструктура и комуникационни центрове, без да се използват скъпи ракети или пилотирани самолети.

С течение на времето ще станат ясни и други предимства, макар че, разбира се, врагът през цялото време ще търси начини да се защити от подобни операции и да изземе или възстанови инициативата.

Така че системите за отбрана също се нуждаят от постоянно усъвършенстване, както и мерките за противодействие, насочени към използването на нови технологии от страна на врага.

Предизвикателството пред нашите въоръжени сили не може да бъде подценявано.

То се състои в създаването на напълно нова държавна система за технологично превъоръжаване.

Като се има предвид всичко в момента, смятаме, че създаването на такава система може да бъде постигнато за пет месеца.

Нашите партньори са на същото мнение.

Това време ще бъде изразходвано за създаване на подходяща организационна структура, попълване и оборудване на длъжности, осигуряване на обучение и подкрепа, изграждане на поддържаща инфраструктура и логистика и разработване на доктринална рамка.

В заключение, през 2024 г. трябва да съсредоточим основните си усилия в три области.

  • Създаване на система за снабдяване на въоръжените ни сили с високотехнологични средства.
  • Въвеждане на нова философия за обучение и водене на война, която отчита ограниченията в средствата и начина, по който те могат да бъдат използвани.
  • И овладяване на нови бойни способности във възможно най-кратък срок.

Ние вече притежаваме способности за елиминиране на врага и за осигуряване на съществуването на държавността.

Нашата цел трябва да бъде да се възползваме от момента - максимално да натрупаме най-новите бойни способности, което ще ни позволи да отделяме по-малко ресурси за нанасяне на максимални щети на врага, да прекратим агресията и да защитим Украйна от нея в бъдеще".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024