Нови мерки в София от сряда: Заведения, кина и фитнеси с ограничен капацитет и променено работно време Снимка: © Getty Images

*Статията е допълнена, след като от Министерството на здравеопазването опровергаха думите на д-р Данчо Пенчев и обявиха, че няма да налагат ограничения в София.

София вече попада в „червената зона“ на заболеваемост от Covid-19 за последните 7 дни и от утре (сряда) в столицата се въвеждат нови мерки за ограничаване разпространението на заразата, каза директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев пред bTV. МЗ обаче опроверга информацията и стана ясно, че ограничения за столицата няма да има.

МЗ опроверга директора на столичната РЗИ, че мерките срещу Covid в София се затягат

Пенчев твърдеше, че от 11 август в София ще се ограничи броят на посетителите във фитнеси, плувни басейни, уелнес и спа зали, кафенета, ресторанти, игрални зали, нощни заведения, кина и театри. Там ще се допуска запълване на максимум 30% от капацитета, като досега цифрата беше 50 на сто.

„Заповедта на здравния министър ще влезе в сила най-рано от утре. Ограничава се работното време на нощни заведения, ресторанти и кафенета от 6 до 23 ч. Там, където персоналът е ваксиниран, по преценка на работодателя, той може да е без маски. За всички останали маските важат“, каза д-р Данчо Пенчев преди публикуване на официалното съобщение от здравното ведомство.

„Баровете и дискотеките остават отворени, но до определен час. Не се предвижда затваряне на молове и ограничаване на посещаемостта им", заяви Пенчев.

"В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици случаите в столицата бяха 185, преди 2 – 363, миналата – 681. Започваме да движим нагоре броя на положителните проби. Днес те са 197 в София", заяви директорът на столичната РЗИ.

Попитан къде са РЗИ, когато трябва да се контролира спазването на ограниченията, Пенчев отговори: „Мерките са насочени към опазване на здравето на хората, те опазват здравето си сами, не може да застанем до всеки един човек и да гледаме дали той постоянно спазва мерките. Това е процес на себеуважение и уважение към другите. За физическо лице глобата за неносене на маска е от 300 до 1000 лева. Миналия месец имаме около 10% глобени при 450 проверки“.

За момента не са предвидени други мерки, обяви Пенчев. Добави, че капацитетът за празненства на закрито е максимум 50 души, а на открито – 100 души. Той заяви още, че има вероятност учебната година в София да не започне присъствено.

„Напрегнат съм, това повишаване на броя на положителните тестове само за един ден не е добър индикатор. Ангел Кунчев каза, че очаква 1000 положителни до края на седмицата, днес сме със 770“, заяви Пенчев.

Новите случаи на Covid-19 в България са 774, което представлява 3,32% от направените през изминалото денонощие 23 283 теста.

Починалите с доказан коронавирус са 23, с което жертвите от началото на пандемията станаха 18 278, според официалната статистика на МЗ. Оздравели са още 223 души, а активните случаи се покачват до 11 435. Ваксинациите продължават с 8991 поставени дози за денонощие. Общо 1 042 475 български граждани са напълно имунизирани (около 14,9% от населението).


0,06% от ваксинираните в София са се заразили с Covid, но няма нито един смъртен случай

Ваксинацията в училищата върви с бавно темпо: Само 4% от тях са с над 70 на сто имунизиран персонал



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024