Нови правила за служебните паспорти след раздаването им на астролози и MMA-бойци Снимка: © mfa.bg

Проверка на в. "Сега", която освети необяснимо либералния режим на Външно министерство при раздаването на служебни паспорти, доведе до обещание за промяна на условията при издаването на документите.

Справка на МВнР, предоставена по искане на медията, показва, че почти 3000 души от спортни федерации, браншови асоциации, държавни агенции, фондации и религиозни представителства ползват служебни паспорти, които позволяват безвизово пътуване.

Мнозинството от тях са издадени на служители на Външно министерство без дипломатически статут и на семействата на хора, които са командировани дългосрочно в чужбина от МВнР. Но сред ползвателите на служебни паспорти са и структури като Българската астрологична асоциация, спортни федерации като тази по MMA (на Станислав Недков-Стъки), скокове на батут и т.н.

БФС разполага със седем паспорта за пътувания, същият брой са издадени на федерацията по тенис.

Българският съюз за физкултура и спорт (БСФС) има три служебни паспорта - именно тази организация беше подала искане за издаването на документи за безвизово пътуване на Васил Божков и съдружника му Георги Попов. Откритието, че двамата бегълци в Дубай разполагат с паспорти от МВнР, предизвика прокурорска проверка и обяснения от две министерства.

Божков и Попов имат служебни паспорти, но не са напуснали страната с тях

По закон служебните паспорти могат да се раздават на определен кръг от държавни служители на ръководни длъжности. Изключенията са "лица, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи", както и лица по преценка "за служебна целесъобразност".

Хората от последната група трябва да бъдат предложени от ръководителите на съответната институция/организация до дирекция "Консулски отношения" в МВнР.

Правителството се готви да предложи промени в Закона за българските лични документи, които да поставят ограничение на привилегиите и произвола със служебните паспорти.

"На практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство", признават ръководителите на Външно министерство и МВР в мотивите към промените.

Не е ясно дали мандатът на 44 Народно събрание ще стигне за приемането на предложенията. Срокът за становища по общественото обсъждане на проекта е 15 февруари.


Как се става почетен консул в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024