Снимка: © mfa.bg

Проверка на в. "Сега", която освети необяснимо либералния режим на Външно министерство при раздаването на служебни паспорти, доведе до обещание за промяна на условията при издаването на документите. 

Справка на МВнР, предоставена по искане на медията, показва, че почти 3000 души от спортни федерации, браншови асоциации, държавни агенции, фондации и религиозни представителства ползват служебни паспорти, които позволяват безвизово пътуване. 

Мнозинството от тях са издадени на служители на Външно министерство без дипломатически статут и на семействата на хора, които са командировани дългосрочно в чужбина от МВнР. Но сред ползвателите на служебни паспорти са и структури като Българската астрологична асоциация, спортни федерации като тази по MMA (на Станислав Недков-Стъки), скокове на батут и т.н. 

БФС разполага със седем паспорта за пътувания, същият брой са издадени на федерацията по тенис.  

Българският съюз за физкултура и спорт (БСФС) има три служебни паспорта - именно тази организация беше подала искане за издаването на документи за безвизово пътуване на Васил Божков и съдружника му Георги Попов. Откритието, че двамата бегълци в Дубай разполагат с паспорти от МВнР, предизвика прокурорска проверка и обяснения от две министерства. 

Божков и Попов имат служебни паспорти, но не са напуснали страната с тях

По закон служебните паспорти могат да се раздават на определен кръг от държавни служители на ръководни длъжности. Изключенията са "лица, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи", както и лица по преценка "за служебна целесъобразност". 

Хората от последната група трябва да бъдат предложени от ръководителите на съответната институция/организация до дирекция "Консулски отношения" в МВнР. 

Правителството се готви да предложи промени в Закона за българските лични документи, които да поставят ограничение на привилегиите и произвола със служебните паспорти. 

"На практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство", признават ръководителите на Външно министерство и МВР в мотивите към промените. 

Не е ясно дали мандатът на 44 Народно събрание ще стигне за приемането на предложенията. Срокът за становища по общественото обсъждане на проекта е 15 февруари. 


Как се става почетен консул в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента