Нови протести в Китай. Хиляди възрастни протестираха под дъжда срещу здравна реформа Снимка: © Twitter

Поредна вълна на обществено недоволство в Китай. Хиляди възрастни хора се събраха на митинг под дъжда, за да протестират срещу значителното намаляване на медицинските им обезщетения, съобщава британският вестник "Гардиън".

Видеоклипове в социалните мрежи показват как голяма тълпа от протестиращи в дъждобрани и носещи чадъри се събират пред градската управа на град Ухан, докато полицаи образуват линия, за да им попречат да се приближат до входа на сградата. Това е поредната гражданска демонстрация в страната, откакто в края на миналата година се проведоха общонационални протести срещу ограниченията за COVID-19.

"Да крадете от обикновени хора като нас? Защо да не ограбим първо вас, чиновниците, и да не намалим вашите безщетения наполовина? Това е възмутително", крещи един от протестиращите към полицаите в едно от видеата.

На други кадри се вижда как събралите се граждани обграждат полицейски автомобил, докато скандират различни лозунги. Свидетели твърдят, че някои хора са били отведени от полицията.

Служител на градската управа в Ухан заяви, че не са получили "никакво уведомление" за случилото се. Местни жители разказват пред Радио Свободна Азия, че повечето от протестиращите са пенсионирани работници от завода за желязо и стомана в Ухан, но е имало и хора от други държавни предприятия и други недоволни жители.

Пенсионираните работници се оплакват от рязкото намаляване на медицинските им обезщетения, след като правителството на Ухан обяви нова здравна реформа, която намалява медицинските разходи, които човек може да поиска от държавата.

Много жители посочват, че рязкото намаляване на медицинската грижа е дошло в момент на нарастващи разходи за здравеопазване, които много пенсионери не могат да си позволят.

В китайските онлайн платформи се появиха много съчувстващи мнения, въпреки че тези, в които се споменаваха протестите, изглежда са били изтрити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024