Снимка: © Getty Images

Франция обяви, че австралийските военни са изпратили в Париж писмо, в което изразяват „изключително задоволство“ от френските подводници, само часове преди да обявят, че отменят договора на стойност 56 милиарда евро.

Вместо да изпълни договореното през 2016 споразумение за закупуване на 12 конвенционални подводници от Франция, Канбера реши да подпише сделката „Aukus“ за американски плавателни съдове с с британска технология. Това предизвика дипломатическа криза между Париж и замесените страни, а министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан определи хода на Вашингтон и Канбера като „нож в гърба“ и "неприемливо поведение между съюзници и партньори".

В сряда президентът Еманюел Макрон и Джо Байдън проведоха телефонен разговор и се споразумяха френският посланик да бъде върнат отново във Вашингтон. Париж обаче не възнамерява да върне топ дипломата си в Канбера, след като го отзова преди няколко дни.

Херве Гаджеан – говорителят на френското министерство на отбраната – каза пред местните медии, че в деня, в който Байдън и австралийският премиер Скот Морисън са подписали новото споразумение, ведомството и компанията изпълнител на договора Naval Group са получили писмо от Канбера с печат от австралийския военноморски флот.

„Адмиралът, който отговаряше за проекта, пишеше, че гледа задълбочено детайлите около прогреса на договора и е изключително доволен от представянето на френските подводници, определяйки го като отлично. Това очевидно значеше, че Австралия гледа към следващата фаза от сделката“, каза Ганджеан.

Той добави, че в същата вечер САЩ и Австралия са обявили новото споразумение „Aukus“, късайки договора с Париж. Според него решението за този ход било взето в „тесен кръг“ в Канбера.

Австралийското правителство потвърди, че е изпратило писмо на Naval Group миналата сряда, но не го определи като нещо важно. Скот Морисън продължава да твърди, че е предупреждавал дълго Париж за намеренията си, тъй като подводниците на Франция не изпълнявали нужните изисквания.

Той е поискал разговор с Макрон, но френският президент още не е отговорил. „Знам колко болезнено и разочароващо е за Франция, но Австралия направи всичко, за да защити националните си интереси в отбраната“, добави премиерът. 

„Този сценарий е бил планиран в продължение на 18 месеца. Докато им поверихме най-пазените си военни тайни, те са работели по напълно различен проект, за който разбрахме едва час преди обявяването му. Може да си представите гнева ни – почувствахме се като глупаци“, заяви преди дни посланикът на Париж в Австралия - Жан-Пиер Тебол. 

Сделката „Aukus“, която Австралия подписа миналата седмица, е опит на страната да се противопостави на китайското влияние в спорните води на Южнокитайско море. Споразумението ще позволи на съюзниците да споделят кибертехнологии, изкуствен интелект и други подводни технологии.

Австралия ще стане седмата държава в света, която ще управлява свои ядрени подводници. Засега такива имат САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия.

Пекин обвини Вашингтон, Канбера и Лондон, че действат като по време на Студената война, а Северна Корея, която разработва ядрено оръжие и ракетна програма, предупреди, че този ход може да даде начало на ядрена надпревара.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"