Нови разкрития за кризата между Франция и Австралия: Канбера разигравала Париж за подводниците до последния момент Снимка: © Getty Images

Франция обяви, че австралийските военни са изпратили в Париж писмо, в което изразяват „изключително задоволство“ от френските подводници, само часове преди да обявят, че отменят договора на стойност 56 милиарда евро.

Вместо да изпълни договореното през 2016 споразумение за закупуване на 12 конвенционални подводници от Франция, Канбера реши да подпише сделката „Aukus“ за американски плавателни съдове с с британска технология. Това предизвика дипломатическа криза между Париж и замесените страни, а министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан определи хода на Вашингтон и Канбера като „нож в гърба“ и "неприемливо поведение между съюзници и партньори".

В сряда президентът Еманюел Макрон и Джо Байдън проведоха телефонен разговор и се споразумяха френският посланик да бъде върнат отново във Вашингтон. Париж обаче не възнамерява да върне топ дипломата си в Канбера, след като го отзова преди няколко дни.

Херве Гаджеан – говорителят на френското министерство на отбраната – каза пред местните медии, че в деня, в който Байдън и австралийският премиер Скот Морисън са подписали новото споразумение, ведомството и компанията изпълнител на договора Naval Group са получили писмо от Канбера с печат от австралийския военноморски флот.

„Адмиралът, който отговаряше за проекта, пишеше, че гледа задълбочено детайлите около прогреса на договора и е изключително доволен от представянето на френските подводници, определяйки го като отлично. Това очевидно значеше, че Австралия гледа към следващата фаза от сделката“, каза Ганджеан.

Той добави, че в същата вечер САЩ и Австралия са обявили новото споразумение „Aukus“, късайки договора с Париж. Според него решението за този ход било взето в „тесен кръг“ в Канбера.

Австралийското правителство потвърди, че е изпратило писмо на Naval Group миналата сряда, но не го определи като нещо важно. Скот Морисън продължава да твърди, че е предупреждавал дълго Париж за намеренията си, тъй като подводниците на Франция не изпълнявали нужните изисквания.

Той е поискал разговор с Макрон, но френският президент още не е отговорил. „Знам колко болезнено и разочароващо е за Франция, но Австралия направи всичко, за да защити националните си интереси в отбраната“, добави премиерът.

„Този сценарий е бил планиран в продължение на 18 месеца. Докато им поверихме най-пазените си военни тайни, те са работели по напълно различен проект, за който разбрахме едва час преди обявяването му. Може да си представите гнева ни – почувствахме се като глупаци“, заяви преди дни посланикът на Париж в Австралия - Жан-Пиер Тебол.

Сделката „Aukus“, която Австралия подписа миналата седмица, е опит на страната да се противопостави на китайското влияние в спорните води на Южнокитайско море. Споразумението ще позволи на съюзниците да споделят кибертехнологии, изкуствен интелект и други подводни технологии.

Австралия ще стане седмата държава в света, която ще управлява свои ядрени подводници. Засега такива имат САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия.

Пекин обвини Вашингтон, Канбера и Лондон, че действат като по време на Студената война, а Северна Корея, която разработва ядрено оръжие и ракетна програма, предупреди, че този ход може да даде начало на ядрена надпревара.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023