Сагата около кандидат-инвеститора във ФК "Левски" Джоузеф Диксън придоби още по-странни очертания, след като в четвъртък беше публикувана първата "визуализация" на идейния му проект за нов стадион.

Диксън възнамеряваше да генерира приходи за издръжката на футболния клуб със строителство на мол в близост до Герена. Стадионът също би следвало да се обнови според плановете на 31-годишния британец, който твърди, че бил готов да инвестира 250 млн. долара за три години.

Видеото, което беше разпространено от БТА, обаче породи огромни съмнения в намеренията на кандидата за нов собственик на "Левски".

БТА публикува графична визуализация на бъдещите творчески планове на Диксън - анимация с дължина от 3:30 минути. В нея се представя проект на стадион "Георги Аспарухов", който явно прилича на реплика на парижкия "Парк де пренс".

Сходствата не са случайни: оказва се, че моделът на стадиона е публикуван в сайта за безплатни проекти 3D Warehouse през 2019 г. и изрично е отбелязано, че е създаден на базата на архитектурата на френския стадион.

Авторът му е испанец на име Микаел Кинтела, който пише в биографията си, че "прави 3D дизайн за забавление" и че не е професионален архитект.

В официалното съобщение, разпространено от БТА, се казва, че новият стадион на "Левски" ще е с капацитет около 25 000 седящи места и всички сектори ще бъдат покрити.

"В близост до стадиона ще бъде построен търговски център с площ 50 хиляди кв.м., в който ще има магазини, ресторанти и кино и др. Предвижда се и изграждане релакс-зона с няколко басейна, както и хранителни и питейни заведения извън територията на мола", се казва в публикацията.

Феновете на "Левски" обаче обръщат внимание, че дори визуализацията на търговския център е "заимствана" от банката 3D Warehouse.

Този път моделът е за мол край Манила във Филипините и е публикуван в платформата през 2017 г. Във видеото на Диксън си личи, че дори надписите с името на центъра "SM City Monumento" не са премахнати от оригиналния проект.

Клипът прави впечатление и с друг дребен детайл - визуализираният булевард, който би трябвало да води към бъдещия комплекс на "Левски", е озеленен с палми, а автомобилите са с ляво движение - обратно на посоката в България.

До момента няма коментар по презентацията от страна на ръководството на футболния клуб, което води преговорите с Джо Диксън.

Потенциалният собственик на "Левски": Неуспешен футболист, провалил се на проби в ЦСКА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин