Писателят Джордж Р. Р. Мартин - автор на сагата "Песен за огън и лед", по която беше създаден хитовият сериал Game of Thrones -  е подписал нов договор за създаването на филмово съдържание за HBO и стрийминг платформата HBO Max.

Според Hollywood Reporter, сделката е за 5-годишен период, а стойността й е в размер на няколко десетки милиона долара. 

Новината дойде малко след като стана ясно, че вече се работи по цяла група сериали, базирани на предисторията от Game of Thrones. Според HBO - пет самостоятелни проекта, вдъхновени от фентъзи вселената на Мартин, са в етап на разработване, а един от тях е получил "зелена светлина" за реализиране като сериал ("House of the Dragon"). 

Носителят на 4 награди "Еми" работи с HBO и като изпълнителен продуцент на два нови сериала, създадени като адаптация на чужди романи - "Who Fears Death" е по мотиви от романа на Ннеди Окорафор от 2011 г., а "Roadmarks" (издаден на български език като "Хронобандити") е на Роджър Зелазни. 

Освен с филмовото производство, писателят продължава да се занимава с дългоочакваната шеста книга от сагата "Ветровете на зимата". Мартин е изпълнителен продуцент и работи в тясно сътрудничество със сценаристите на всички нови проекти, свързани с историята от Game of Thrones, като HR напомня какво да очакваме от всеки от тях: 

Сериалът House of the Dragon

Действието се развива 300 години преди събитията в GoT, като сериалът разказва историята на Дома Таргариен във времената, когато предците на Денерис са владеели Вестерос. Вече е потвърдено, че в сериала ще участва Оливия Кук (Ready Player One), Ема Д'Арси (Wanderlust) и Мат Смит (The Crown, Dr. Who). 

Снимките на House of the Dragon се очаква да започнат през април, а първият сезон би трябвало да излезе по HBO през 2022 г. 

Сериалът за кралица Нимерия ("10 000 Ships")

Този проект за сериал се фокусира върху историята на кралица Нимерия - една от предшественичките на Дома Мартел и основателка на кралство Дорн, първото във Вестерос, управлявано от жена. Легендата за кралицата става толкова популярна, че два от героите в Game of Thrones носят нейното име, включително вълчището на Аря Старк.

Събитията в този сериал ще се развиват около 1000 години преди хронологията в Game of Thrones. Работното заглавие е вдъхновено от заповедта на Нимерия да се унищожат всички нейни кораби, след като довежда армията си от Есос в Дорн, за да няма връщане назад. 

Сериалът за Корлис Веларион ("9 Voyages")

Лорд Корлис Веларион - "Морския змей" - също ще се появи в предстоящия House of the Dragon, където ще бъде изигран от актьора Стийв Тусaнт ("Принцът на Персия"). Веларион е съпруг на принцеса Ренис Таргариен, слави се като най-добрият мореплавател на Седемте кралства, горд, арогантен и безкрайно амбициозен, "доказал своята доблест по време на война и своята мъдрост във времена на мир". 

Сериалът за "Квартала на бълхите"

Сравняват този проект за сериал със смесица между духа на "Peaky Blinders" и "Game of Thrones" - Кварталът на бълхите представлява лабиринт от тесни улички в Кралски чертог, където се раждат герои като Давос Държеливия и Джендри Баратеон. Предполага се, че тук историята ще е концентрирана върху живота на обикновените поданици и подземния свят, вместо на благородниците от столицата. 

Сериал за Дънк и Ег

Идеята е вдъхновена от поредица повести на Джордж Р. Р. Мартин, които разказват приключенията на "Странстващия рицар" сър Дънкан Високия и скуайъра му Ег - бъдещия крал Егон V Таргариен. Историята им се случва 90 години преди сюжета на "Песен за огън и лед". 

Последният проект по мотиви от Game of Thrones би трябвало да е анимационен драматичен сериал - детайлите за неговия сценарий обаче все още не са известни. 


Джейми Ланистър, има ли живот след Game of Thrones?

Създателят на играта "Game of Thrones: Winter is Coming" загина след отравяне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: