Писателят Джордж Р. Р. Мартин - автор на сагата "Песен за огън и лед", по която беше създаден хитовият сериал Game of Thrones -  е подписал нов договор за създаването на филмово съдържание за HBO и стрийминг платформата HBO Max.

Според Hollywood Reporter, сделката е за 5-годишен период, а стойността й е в размер на няколко десетки милиона долара. 

Новината дойде малко след като стана ясно, че вече се работи по цяла група сериали, базирани на предисторията от Game of Thrones. Според HBO - пет самостоятелни проекта, вдъхновени от фентъзи вселената на Мартин, са в етап на разработване, а един от тях е получил "зелена светлина" за реализиране като сериал ("House of the Dragon"). 

Носителят на 4 награди "Еми" работи с HBO и като изпълнителен продуцент на два нови сериала, създадени като адаптация на чужди романи - "Who Fears Death" е по мотиви от романа на Ннеди Окорафор от 2011 г., а "Roadmarks" (издаден на български език като "Хронобандити") е на Роджър Зелазни. 

Освен с филмовото производство, писателят продължава да се занимава с дългоочакваната шеста книга от сагата "Ветровете на зимата". Мартин е изпълнителен продуцент и работи в тясно сътрудничество със сценаристите на всички нови проекти, свързани с историята от Game of Thrones, като HR напомня какво да очакваме от всеки от тях: 

Сериалът House of the Dragon

Действието се развива 300 години преди събитията в GoT, като сериалът разказва историята на Дома Таргариен във времената, когато предците на Денерис са владеели Вестерос. Вече е потвърдено, че в сериала ще участва Оливия Кук (Ready Player One), Ема Д'Арси (Wanderlust) и Мат Смит (The Crown, Dr. Who). 

Снимките на House of the Dragon се очаква да започнат през април, а първият сезон би трябвало да излезе по HBO през 2022 г. 

Сериалът за кралица Нимерия ("10 000 Ships")

Този проект за сериал се фокусира върху историята на кралица Нимерия - една от предшественичките на Дома Мартел и основателка на кралство Дорн, първото във Вестерос, управлявано от жена. Легендата за кралицата става толкова популярна, че два от героите в Game of Thrones носят нейното име, включително вълчището на Аря Старк.

Събитията в този сериал ще се развиват около 1000 години преди хронологията в Game of Thrones. Работното заглавие е вдъхновено от заповедта на Нимерия да се унищожат всички нейни кораби, след като довежда армията си от Есос в Дорн, за да няма връщане назад. 

Сериалът за Корлис Веларион ("9 Voyages")

Лорд Корлис Веларион - "Морския змей" - също ще се появи в предстоящия House of the Dragon, където ще бъде изигран от актьора Стийв Тусaнт ("Принцът на Персия"). Веларион е съпруг на принцеса Ренис Таргариен, слави се като най-добрият мореплавател на Седемте кралства, горд, арогантен и безкрайно амбициозен, "доказал своята доблест по време на война и своята мъдрост във времена на мир". 

Сериалът за "Квартала на бълхите"

Сравняват този проект за сериал със смесица между духа на "Peaky Blinders" и "Game of Thrones" - Кварталът на бълхите представлява лабиринт от тесни улички в Кралски чертог, където се раждат герои като Давос Държеливия и Джендри Баратеон. Предполага се, че тук историята ще е концентрирана върху живота на обикновените поданици и подземния свят, вместо на благородниците от столицата. 

Сериал за Дънк и Ег

Идеята е вдъхновена от поредица повести на Джордж Р. Р. Мартин, които разказват приключенията на "Странстващия рицар" сър Дънкан Високия и скуайъра му Ег - бъдещия крал Егон V Таргариен. Историята им се случва 90 години преди сюжета на "Песен за огън и лед". 

Последният проект по мотиви от Game of Thrones би трябвало да е анимационен драматичен сериал - детайлите за неговия сценарий обаче все още не са известни. 


Джейми Ланистър, има ли живот след Game of Thrones?

Създателят на играта "Game of Thrones: Winter is Coming" загина след отравяне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите